Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Angela Merkel: Rusland mag gaspijpleiding niet als drukmiddel gebruiken

23-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
angela merkel ANP
Rusland mag de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 niet als politiek “wapen” gebruiken tegen Oekraïne. Doet Rusland dit wel, dan volgen er sancties. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd bij een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev.
Nord Stream 2 loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland en is vrijwel afgebouwd. Dankzij die pijplijn is Rusland veel minder afhankelijk van een leiding die loopt via Oekraïne voor gasexporten naar Europa. Vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin bij een ontmoeting met Merkel in Moskou nog dat Rusland het contract met Oekraïne voor de doorvoer van gas, dat tot 2024 loopt, zou eerbiedigen. Daarna moeten er wel nieuwe afspraken worden gemaakt, aldus Poetin. Oekraïne ontvangt geld voor de doorvoer van het gas.

Geopolitiek

Maar volgens de Oekraïense premier Zelenski vormt Nord Stream 2 een "gevaarlijk geopolitiek wapen" voor zijn land. Mocht Rusland namelijk besluiten om het contract met Oekraïne niet te verlengen, dan loopt het land een belangrijke bron van inkomsten mis, wat dus schade voor de Oekraïense economie oplevert. Ook kan Oekraïne daardoor met tekorten aan gas te maken krijgen. Merkel roept Rusland dan ook op het contract met Kiev zo snel mogelijk te verlengen tot na 2024.

Ook andere landen zoals Polen en de Verenigde Staten zien Nord Stream 2 als een strategisch gevaar, omdat Europa afhankelijker zou worden van Russisch aardgas, waarmee Moskou meer invloed krijgt in West-Europa. Dat zou ten koste gaan van de veiligheid. Duitsland heeft die kritiek altijd verworpen en stelt juist dat de 1200 kilometer lange gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer.

Nederland

Nord Stream 2 is ook voor Nederland een belangrijk project. Shell is een van de grote investeerders van de pijpleiding. Baggeraars Boskalis en Van Oord spelen een rol in de aanleg. Gas speelt al jaren een grote rol in de verhoudingen tussen Nederland en Rusland.

Lees daarover meer: 'Hoe groot is de invloed van gasmacht Rusland in Europa en wat is de positie van Nederland'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.