Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amsterdamse proef tegen overgewicht bij kinderen trekt internationale aandacht

17-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Obesitas ANPfoto
“De Amsterdamse oplossing voor de obesitas crisis: geen vruchtensap en genoeg slaap.” Dat kopte de Engelse krant The Guardian onlangs. In een uitgebreid artikel beschrijft de krant het succes van de proef die onder meer op een Amsterdamse school in de Bijlmer plaatsvindt. 

Afspraak met McDonald's
Kinderen mogen daar vanwege het hoge suikergehalte geen sap of fris mee naar school nemen, maar water of melk. Ook is met de nabijgelegen McDonald's afgesproken dat de fastfoodzaak alleen appels aan de kinderen mag verkopen.

Soortgelijke maatregelen zijn in heel Amsterdam genomen en beginnen steeds meer vruchten af te werpen. Dat was ook nodig want in Amsterdam waren één op de vijf kinderen te dik en dat is het hoogste percentage in Nederland. Tussen 2012 en 2015 daalde het aantal te dikke kinderen met twaalf procent. “De stad is wereldleider in de strijd tegen obesitas”, concludeert The Guardian
Waarom houdt een kind van zoet?
Maar hoe komt het dat kinderen zo graag zoetigheid eten en drinken? Dat legt hoogleraar Jaap Seidell uit in het Parool van woensdag. Vanaf de geboorte heeft het kind een sterke voorkeur voor zoet. Dat komt doordat het van levensbelang is dat het kind moedermelk drinkt en moedermelk is zoet van smaak.

Daarnaast heeft een kind net zoveel smaakpapillen op de tong als een volwassene, alleen de tong van een kind is natuurlijk veel kleiner. Daardoor zitten de smaakpapillen veel dichter op elkaar en dat zorgt ervoor dat de smaakbeleving van een kind veel intenser is dan bij een volwassene. De smaken bitter en zuur zijn voor kinderen dus veel heftiger dan voor hun ouders.

Te snel opereren
In 2011 bleek uit de ZEMBLA-uitzending ‘Slank in een dag’ dat er een hoop schortte aan de aanpak van obesitas in Nederland. Aandacht voor begeleid afvallen was er nauwelijks en maagverkleinende operaties gingen in Nederland als warme broodjes over de toonbank. Het probleem speelt nog steeds. Onlangs trok de Nederlandse Stichting Over Gewicht hierover aan de bel. Tegen BNR zei de voorzitter van de stichting dat maagverkleiningsoperaties nog steeds veel te snel worden uitgevoerd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.