Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amnesty: ‘Nederland draagt bij aan mensenrechtenschending op Curaçao’

11-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
326 keer bekeken
  •  
gevangenis curacao venezuela anp

Venezolaanse vluchtelingen worden nog steeds op Curaçao opgesloten, mishandeld en zonder proces teruggestuurd naar Venezuela. Dat schrijft Amnesty International in een nieuw rapport. Nederland heeft aan de schendingen van de rechten van de Venezolaanse vluchtelingen bijgedragen door steun te geven aan Curaçao op het gebied van kustbewaking en detentie, stelt Amnesty

In de uitzending 'Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden' (2018) onderzocht Zembla al of het Koninkrijk der Nederlanden internationale mensenrechten schendt. In die uitzending spraken we met vluchtelingen die illegaal verblijven op het eiland en is er te zien hoe vluchtelingen door de Curaçaose politie worden opgejaagd en in barakken gevangen worden gezet. De vluchtelingen worden teruggestuurd naar Venezuela waar er door de politieke en economische crisis al jaren sprake is van grote tekorten aan onder andere medicijnen, voedsel en benzine. 

Fragment bij de gevangenis met Venezolaanse gedetineerden:

Door de humanitaire crisis in Venezuela zijn zeker 5,7 miljoen Venezolanen hun geboorteland ontvlucht. Curaçao, dat op zo’n 70 km van de Venezolaanse kust ligt, is een van de landen waar Venezolanen naar toe vluchten. Drie jaar na de Zembla-uitzending blijkt er nog weinig veranderd te zijn: medewerkers van Amnesty International spraken voor hun nieuwe rapport met 22 gevluchte Venezolanen, onder wie ook minderjarigen, die te maken kregen met mensenrechtenschendingen op Curaçao.

Kikkersprongen

Zo is er in de Vreemdelingenbarakken waar de vluchtelingen moeten verblijven sprake van overbevolking, slechte hygiënische omstandigheden, en een gebrek aan privacy. Ook worden sommige gevluchte Venezolanen opgesloten met veroordeelde criminelen in de reguliere gevangenis. Ze krijgen geen basismiddelen zoals zeep, schone kleren, tandpasta of shampoo.

Gevangenisbewakers zouden volgens Amnesty de vluchtelingen ook hebben vernederend en inhumaan hebben behandeld. Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt er fysiek en verbaal geweld gebruikt en vertelden sommige Venezolanen dat ze naakt kikkersprongen moesten maken van de bewaking. In 2019 schoot de politie met rubberen kogels op een groep Venezolanen die op dat moment in de Vreemdelingenbarakken vastzat. 

Venezolaanse kinderen kunnen ook in de gevangenis belanden. Zo volgde Amnesty International acht minderjarigen. De Curaçaose overheid herenigde hen niet met hun ouders. In één geval zette Curaçao de kinderen het land uit, terwijl hun moeder daar nog verbleef. De mensenrechtenorganisatie schrijft ook zeer bezorgd te zijn om het feit dat Curaçao mensen stelselmatig terugstuurt naar Venezuela zonder dat zij een eerlijke en zorgvuldige beschermingsprocedure hebben doorlopen. 

Betrokkenheid van Nederland

Nederlandse autoriteiten versterken de steun aan Curaçao op het gebied van opsporing en uitzetting van vluchtelingen en migranten. Zo bewaakten Nederlandse militairen in 2019 een sporthal met daarin een groep onrechtmatig vastgehouden Venezolanen. Nederland voorziet de Kustwacht ook van materieel en personeel om mensen te onderscheppen die per boot proberen aan te komen.

Amnesty heeft kritiek op het feit dat de Nederlandse autoriteiten niet hebben gezorgd voor bijvoorbeeld bindende mensenrechten waarborgen om de schendingen van de rechten van de vluchtelingen door de Curaçaose autoriteiten, te voorkomen. 

“Het is onaanvaardbaar dat de Nederlandse overheid de Curaçaose autoriteiten helpt bij het oppakken en opsluiten van Venezolanen die juist op zoek zijn naar veiligheid”, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. “In plaats van bij te dragen aan het schenden van mensenrechten, zouden de Nederlandse autoriteiten Curaçao moeten helpen bij het bieden van internationale bescherming aan mensen die vluchten.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor