De Amerikaanse overheid neemt maatregelen om het aantal ziekte- en sterfgevallen door hitte terug te dringen. De plannen komen na een zomer met hittegolven, bosbranden en orkanen die zijn veroorzaakt door klimaatverandering.
De klimaatadviseur van het Witte Huis Gina McCarthy noemt hittestress een ‘sluipmoordenaar’. Vooral ouderen, minderheden en mensen met een laag inkomen worden erdoor getroffen. Volgens McCarthy is hittestress niet zo dramatisch als bosbranden en orkanen, maar het vormt niettemin een reële bedreiging voor mensen die dodelijk kan aflopen. Mensen onderschatten het gevaar ervan, totdat het te laat is.
Een hitteberoerte ontstaat door oververhitting van het lichaam, meestal als gevolg van fysieke inspanning bij hoge temperaturen. Acute medische zorg is noodzakelijk, omdat schade kan ontstaan aan organen waardoor hitteberoerte levensbedreigend kan zijn. Zembla maakte twee uitzendingen over de gevaren van een hitteberoerte.
Een belangrijk onderdeel van de maatregelen die Amerikaans regering neemt, gaat over de veiligheid van werknemers. Mensen die buiten in de bouw of in de agrarische sector werken, lopen volgens de overheid het grootste risico op een hitteberoerte. Maar ook mensen die binnen werken onder slechte omstandigheden in fabrieken, distributiecentra of keukens lopen een gevaar: “Te vaak worden hitte-gerelateerde verwondingen en ziektes niet gemeld of niet herkend, met name in sectoren waar kwetsbare mensen of illegalen werken.” zegt de regering in een verklaring die in handen is van persbureau AP.
Een ander onderdeel van de maatregelen bestaat uit het uitbreiden van het Low Income Home Energy Assistance Program (LIHEAP). Dat programma is erop gericht om om mensen met een laag inkomen in de winter te helpen met verwarmingskosten. Maar het kan nu ook worden gebruikt om het huis te verkoelen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een airconditioning.
De aankondiging van de maatregelen komen na een zomer waarin de VS bosbranden, overstromingen en orkanen heeft gezien. President Joe Biden noemde twee weken geleden op een persconferentie in New York de klimaatcrisis ‘code rood.’ Volgens hem wordt een op de drie Amerikanen geraakt door extreem weer, en zal dat aantal alleen nog maar toenemen.
In 2016 overleed de 25-jarige Caroline Goedhart aan de gevolgen van een hitteberoerte tijdens de Dam tot Damloop in Nederland. Er was geen koelbad bij het evenement aanwezig. Ook waren hulpverleners van het Rode Kruis niet in staat een goede inschatting te maken en werden verkeerde maatregelen genomen. Zembla maakte er begin 2019 de uitzending ‘De dood van een hardloopster’ over.
In die uitzending stelt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan de Radboud Universiteit, dat door de afwezigheid van koelbaden de afgelopen jaren onnodig slachtoffers zijn gevallen bij hardloopevenementen. Na de uitzending komen veel slachtoffers met hun verhaal naar buiten. Het Radboudumc start een onderzoek naar de oorzaken, behandeling en gevolgen van een inspanningsgebonden hitteberoerte. Sommige hardloopevenementen, zoals de Dam tot Damloop besluiten om koelbaden te plaatsen.
Bekijk de Zembla-uitzending 'De dood van een hardloopster'
In de Zembla-uitzending ‘De hitteslachtoffers van Defensie’ blijkt dat er bij Defensie grote fouten hebben geleid tot incidenten waarbij militairen hitteletsel opliepen. In de rapportages beschrijft de onderzoekscommissie onder meer dat leidinggevenden onvoldoende controleren of militairen tijdens oefeningen in warme weersomstandigheden wel voldoende drinken. Ook concludeert de commissie in alle rapporten dat 'het kennisniveau van de instructeurs over hitteletsels beperkt is'.
Defensie neemt de bevindingen serieus. Er verschijnt onder meer het ‘Handboek hitteziekte’. Dit boek van Defensie moet hitteberoertes bij militairen gaan voorkomen en militairen en opleiders bewust maken van de risico’s.
Bekijk de Zembla-uitzending 'De hitteslachtoffers van Defensie'
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.