Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Allemaal agent

  •  
06-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
Op grote schaal worden burgers betrokken bij opsporing en veiligheid. Bijna anderhalf miljoen doen mee aan Burgernet. En in meer dan 200 wijken en buurten zijn burgerwachten de ogen en oren van de politie. 's Avonds patrouilleren ze door de straten, verdachte situaties worden doorgegeven aan de wijkagent. Veiligheid is een zaak van ons allemaal, zegt het kabinet, en de burger  mag best een handje helpen. Maar steeds vaker nemen burgers zelf het initiatief.  Ondernemers beginnen op Facebook hun eigen Opsporing Verzocht. Op het internet wordt jacht gemaakt op dierenbeulen.  En pedojagers trappen de deur in bij vermeende kindermisbruikers. ZEMBLA onderzoekt: Waarom willen zo veel mensen zelf politieagent spelen? En wat zijn de gevaren?

' Op geen enkel ander terrein is de bereidheid van de burger om te participeren zo groot als op gebied van veiligheid .', zegt Albert Meijer, hoofddocent publiek management verbonden aan de  Universiteit Utrecht. ' Als mensen de politie helpen, dan is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar mensen kunnen  snel een stap te ver gaan. '

Meijer doet onderzoek naar de rol van sociale media bij de politie. 'Je ziet dat de politie steeds vaker de sociale media gebruiken om de burger te betrekken bij de veiligheid. Het is snel en goedkoop en je kan op een makkelijke manier veel mensen bereiken. '

Zembla laat zien hoe in Nijmegen een twitterbericht van de dierenpolitie over een dode hond uitloopt op een bijna-lynchpartij.

Volgens publicist en privacy expert Bart de Koning lopen de gemoederen vooral hoog op als het gaat om dierenmishandeling of misbruik bij kinderen. ' Op het internet wordt jacht gemaakt op “een ponypletter”. Vermeende pedo’s worden ernstig bedreigd.  Als we niet uitkijken gaan er doden vallen. '

ZEMBLA: ‘Allemaal agent’, donderdag 6 maart 2014 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2.
Onderzoek van de Vrije Universiteit met de vraag óf en hoe de politie op een constructieve manier samen kan werken met burgers die, althans in naam, actief de lokale publieke veiligheid willen verbeteren. De Buurtwacht: naar een balans tussen instrumentalisering en autonomie van burgers in veiligheid (pdf)

Artikel over de veiligheidsbeleving van burgerparticipanten en het belang ervan voor lokaal veiligheidsbeleid. Twee vragen staan centraal: in hoeverre is de veronderstelling juist dat participatie het veiligheidsgevoel verhoogt, en welke rol kan het meten van veiligheidsbeleving vervullen in het lokale veiligheidsbeleid. Veilger door de buurtwacht Over de veiligheidsbeleving van burgerparticipanten en het belang ervan voor lokaal veiligheidsbeleid

Een op de vijf Nederlanders voelt zich onveilig.

Veiligheidsmonitor 2013
(pdf)

Misdaad in 2013
De politie noteerde minder overvallen, straatroven, inbraken en geweldszaken. De daling ontstond waarschijnlijk door een andere en intensievere aanpak van die delicten. Er wordt bijvoorbeeld intensiever gepatrouilleerd, bepaalde verdachten worden meer in de gaten gehouden en de reclassering houdt scherper toezicht.
Het aantal misdrijven daalde vorig jaar over de hele linie. Dat blijkt uit de misdaadcijfers van de nationale politie over 2013. Minder misdaad in 2013  (rijksoverheid)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor