Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Alle details over het onderzoek naar de belastingdeals van de Oranjes

19-12-2019
  •  
leestijd 13 minuten
  •  
1057 keer bekeken
  •  
Koning Willem-Alexander in Mozeszaal

© Erwin Olaf

ZEMBLA heeft drie maanden onderzoek gedaan naar de nalatenschap van prinses Juliana, maar stuitte stelselmatig op onjuiste, onvolledige en soms misleidende beweringen van de overheid. Dat geldt ook voor de antwoorden van het kabinet op vragen van de Tweede Kamer. 
Er hangt dan ook een waas van geheimzinnigheid rond de koninklijke familie, zegt Evert Rodrigo in de ZEMBLA-aflevering ‘De kunst van de koning’. Rodrigo zegt dat niet zomaar. Als Hoofd Collecties van het Instituut Collectie Nederland was hij verantwoordelijk voor de objecten uit de nalatenschap van prinses Juliana die Nederland heeft verworven. De vraag is dus: hoe communiceert de overheid hierover? Kloppen de antwoorden wel? Is er sprake van openheid, of blijven er zaken geheim?

Zo heeft ZEMBLA vragen gesteld over het schilderij ‘Boschbrand’. Is dat schilderij, voordat het door de erven van prinses Juliana werd verkocht aan een museum in Singapore, voorgelegd aan de commissie die oordeelt of een bijzonder kunstwerk naar het buitenland mag verdwijnen? Ook heeft ZEMBLA gevraagd of er, zoals premier Rutte beweerde tijdens een Kamerdebat in 2016, inderdaad een harde afspraak is gemaakt met de huidige eigenaar van de vermaarde ‘Atlas Munnicks van Cleeff’, dat dit werk in Nederland bijeen blijft. En hoe zit het met het penschilderij van Willem van de Velde, waarvan de uitdrukkelijke eis was dat het in een museum zou komen te hangen? 

Lees ook: Oranjes sluiten miljoenendeal met belastingdienst over erfenis Juliana
Schepen op het water - Willem van de Velde

Schepen op het water - Willem van de Velde

Lucratieve regeling
Laten we beginnen met het penschilderij ‘Schepen op het water’ van Willem van de Velde. Dit werk is een zeer gedetailleerde, met inkt getekende voorstelling van varende zeilschepen uit de 17e eeuw en was privé-eigendom van prinses Juliana. De erven van Juliana hebben dit schilderij ingebracht bij de zogeheten 120%-regeling van de Successiewet. Die regeling houdt in dat het Rijk kunstvoorwerpen kan verwerven uit nalatenschappen. De erfgenamen die de voorwerpen aanbieden, mogen dan de waarde van het voorwerp plus 20% van die waarde aftrekken van de totale erfbelasting. Het is dus een zeer lucratieve regeling, waar elke Nederlander gebruik van kan maken. Wel staat daar tegenover dat als het Rijk kunstvoorwerpen op basis van deze regeling verwerft, deze publiek toegankelijk worden gemaakt in een museum.

Na het overlijden van prinses Juliana heeft een speciale commissie zich gebogen over de vraag welke voorwerpen uit haar nalatenschap op basis van die 120%-regeling door het Rijk zouden moeten worden verworven. Jan Jessurun, de eerste directeur van de Raad voor Cultuur, stond na zijn pensionering aan het hoofd van deze commissie.
Via een WOB-verzoek van NRC Handelsblad zijn in september dit jaar de rapporten van de Commissie Jessurun door het ministerie van OCW vrijgegeven. Veel is weggelakt in de rapporten, onder meer de bedragen waarop alle voorwerpen zijn getaxeerd. Op zichzelf begrijpelijk, want dat raakt de ‘persoonlijke levenssfeer’ van de erfgenamen. Privacy dus.

Maar waarom is een belangrijke opmerking van de commissie bij het schilderij van Van de Velde weggelakt?

ZEMBLA beschikt over de ongelakte rapportages. Bij het schilderij van Van de Velde staat de opmerking: ‘Voor dit schilderij geldt dat herplaatsing naar een museum noodzakelijk wordt geacht, anders wordt aanbevolen de Regeling voor dit schilderij niet toe te passen.’
Overigens blijkt uit de ongelakte versie ook dat het om een topstuk gaat. Het is verreweg het duurste object uit de nalatenschap: € 2.500.000,-

Lees ook: Bijzondere meubels verdwenen uit Paleis Soestdijk

Het schilderij hangt in een werkkamer van koning Willem-Alexander: de Secretarye van het Paleis op de Dam. Maar die ruimte is niet toegankelijk voor het publiek. Bezoekers kunnen vanaf de ingang van de Secretarye de ruimte bekijken en zien daar een schilderij aan de wand hangen. Zonder bordje met de naam van de schilder, zonder nadere informatie. En ja, alleen wie de audiotour beluistert hoort dat er in deze ruimte een schilderij van Willem van de Velde hangt. De vele details die dit schilderij zo bijzonder maken, gaan voor het publiek verloren.

Is dit in lijn met het advies van de commissie Jessurun? En waarom is het weggelakt in de WOB-versie?

Het antwoord van OCW en RVD op de eerste vraag is: ‘De Van de Velde is opgenomen op de lijsten van Jesserun III: paleisinventarissen met advies te verwerven door het rijk t.b.v. de inrichting van de aan het staatshoofd ter beschikking gestelde paleizen.’

Dat klopt niet, zeggen oud-medewerkers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Er is helemaal geen Jessurun III, alleen een rapport I en II. Waar het hier om gaat, is de zogeheten Lijst III van overige objecten die door het Rijk op basis van de 120%-regeling zijn verworven met de bedoeling ze in een museum te plaatsen, niet in de paleizen van het staatshoofd.
Man kijk naar Van de Velde vanuit de gang

Man kijk naar Willem van de Velde vanaf de gang.

Ook antwoordt de RVD: ‘Aan de aanbeveling van toegankelijkheid wordt voldaan door het schilderij op te hangen in het Paleis op de Dam, dat een museumfunctie heeft, waar het gedurende circa 265 dagen zichtbaar is voor bijna 300.000 bezoekers per jaar.’ Het ministerie van OCW stuurt vrijwel dezelfde formulering, maar in plaats van ‘de aanbeveling van toegankelijkheid’ heeft OCW het over de ‘de wens tot toegankelijkheid’.

Nee, zegt Rudi Ekkart, de kunsthistoricus die lid was van de Commissie Jessurun. Het was geen aanbeveling, ook geen wens. Het was een eis van de commissie: als het Rijk een schilderij van 2,5 miljoen euro, plus nog eens 20%, zou verwerven, moet dat in een museum komen te hangen. Niet op een plek in het Paleis op de Dam, dat weliswaar een museale functie heeft, maar waar het schilderij door het publiek niet goed te zien is. De Commissie Jessurun had het prachtig gevonden als het schilderij in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam terecht was gekomen. Ook conservator Jeroen van der Vliet van het Scheepvaartmuseum, zegt ZEMBLA dat hij het schilderij graag had willen hebben.

Dan nog de vraag waarom de opmerking in de WOB-versie is weggelakt. Het onbevredigende antwoord staat in de motivering van het WOB-besluit. De informatie viel buiten de ‘reikwijdte van het verzoek’, en ‘heb ik om deze reden uit het document verwijderd,’ zo schrijft de WOB-ambtenaar. Dat je privacygegevens weglakt is begrijpelijk, maar waarom ook deze expliciete opmerking van de commissie? Was deze misschien politiek te gevoelig? Mocht niet bekend worden dat minister Plasterk lijnrecht in is gegaan tegen het advies van de Commissie?
Uit de ongelakte rapporten van de commissie Jessurun blijkt dat de prinsessen Irene, Margriet en Christina in totaal € 8.831.466,- van de erfbelasting hebben mogen aftrekken. Beatrix is, destijds als vorstin, bij wet vrijgesteld van het betalen van erfbelasting.
Malachieten meubels in de Leuvenzaal

Malachieten meubels in de Leuvenzaal.

De malachieten meubels van Soestdijk
Ook de zogeheten malachieten meubels in de Leuvenzaal van Paleis Soestdijk behoorden tot de nalatenschap van prinses Juliana. Ooit zijn ze door koningin Anna Paulowna naar Nederland gehaald, omdat zij nou eenmaal gek was op meubilair met dat groene gesteente uit de Oeral. De meubels zijn eveneens op basis van de 120%-regeling door het Rijk verworven, omdat ze van grote cultuurhistorische waarde zijn, kenmerkend voor het interieur van de Leuvenzaal. Ze zijn ‘essentieel voor het monumentale karakter van dit vertrek’, schrijft de Commissie Jessurun in haar rapport. Het idee was dus, dat de malachieten meubels na verwerving door het Rijk als ensemble in Soestdijk bijeen zouden blijven, opdat het publiek ze in hun volle glorie zou kunnen bekijken. Om die reden konden de erven de malachieten meubels inbrengen voor de 120%-regeling.
Maar waarom staan die meubels dan niet meer in de Leuvenzaal? Want dat heeft ZEMBLA geconstateerd, toen samen met oud-medewerkers van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) het paleis werd bezocht. We hebben deze vraag voorgelegd aan het ministerie van OCW en de Rijksvoorlichtingsdienst. Dit is het antwoord:

‘De malachieten meubelen, die behoorden tot het privébezit van HKH Prinses Juliana, zijn niet door het Rijk verworven voor exclusief gebruik in Paleis Soestdijk (…) maar ten behoeve van gebruik in de Koninklijke Paleizen (…). In lijn met het advies van de commissie Jesserun zijn de voorwerpen door het rijk verworven en overgebracht naar Paleis Noordeinde waar ze in functionele zin onderdeel uitmaken van de inrichting. De malachieten voorwerpen behoren niet exclusief tot het ensemble van de Leuvenzaal omdat ze in het verleden ook in o.a. het Paleis Kneuterdijk en Paleis Noordeinde werden toegepast en pas na de Tweede Wereldoorlog zijn verplaatst naar de Leuvenzaal.’

Helemaal niet, zeggen Steven Braat, oud-conservator Rijkscollecties van de RCE, en Evert Rodrigo, voormalig Hoofd Collecties van het Instituut Collectie Nederland, de voorloper van de RCE: de meubels zijn juist als ensemble, in de ruimte waar ze stonden, van grote cultuurhistorische waarde.

Lees ook: Duurste kunstwerk uit erfenis van prinses Juliana weggehouden van publiek
Een nuancering
Dan stuit ZEMBLA op oude foto’s van ruim vóór de Tweede Wereldoorlog waarop de Leuvenzaal is te zien mét malachieten meubels. Dat leggen we voor aan de RVD.

Die antwoordt: ‘Een nuancering is op zijn plaats: Voor het belangrijkste stuk, de grote tafel met het inventarisnummer 4-361, geldt dat deze tot tenminste 1941 in Paleis Noordeinde stond en pas daarna naar de Leuvenzaal is verplaatst. Deze tafel heeft daarmee geen ensemblewaarde voor de Leuvenzaal. De andere malachieten voorwerpen hadden sinds het midden van de 19de eeuw wel een plaats in de Leuvenzaal.’

Dus alleen de grote malachieten tafel is pas later in de Leuvenzaal terecht gekomen, de rest stond er al. Commissielid Rudi Ekkart zegt dat de commissie niet voor niets heeft opgeschreven dat dit meubilair ‘essentieel voor het monumentale karakter van dit vertrek’ is. Ze horen dus ‘als ensemble’ te staan in de Leuvenzaal van Paleis Soestdijk, en niet in Paleis Noordeinde. Paleis Soestdijk is namelijk publiek toegankelijk, Noordeinde is dat slechts een paar dagen per jaar.
Boschbrand - Raden Saleh

Boschbrand - Raden Saleh.

© National Gallery Singapore

Had de ‘Boschbrand’ voor Nederland behouden moeten/kunnen worden?
Een ander stuk uit de nalatenschap van prinses Juliana is het 19e-eeuwse schilderij ‘Boschbrand’ van de Javaanse schilder Raden Saleh. Het schilderij, ooit een cadeau van de schilder aan koning Willem III, is in 2014 door de koninklijke familie voor ettelijke miljoenen verkocht aan de National Gallery Singapore. Dat mocht, zei premier Rutte twee jaar later tijdens een Kamerdebat, want het was privébezit van de Oranjes. Maar toch, had het voornemen om dit schilderij te verkopen aan een partij in het buitenland niet moeten worden voorgelegd aan de toenmalige Commissie WBC (Wet tot behoud van cultuurbezit) van de Raad voor Cultuur? Die had de minister kunnen adviseren of het doek al dan niet beschermd zou moeten worden.

We vroegen het aan het ministerie van OCW dat verantwoordelijk os voor cultureel erfgoed. Dit is het antwoord: ‘Destijds was dit werk niet beschermd via de WBC. De WBC-commissie onder de Raad voor Cultuur zag geen aanleiding om dit werk nader te onderzoeken en over te adviseren aan de toenmalige minister van OCW.’

Een opmerkelijk antwoord, want onder kenners heerste destijds alom verbazing en verontwaardiging dat het schilderij aan een buitenlands museum was verkocht, en door Nederland niet was beschermd als nationaal erfgoed. Het antwoord van OCW suggereert dat de WBC-commissie het prima vond dat de Boschbrand naar het buitenland ging. Hoe zit dat?
Navraag door ZEMBLA bij voormalige leden van de WBC-commissie, waaronder de toenmalige voorzitter en de secretaris leert, dat de commissie helemaal niet op de hoogte was van de verkoop van het doek. Bovendien was de laatste vergadering van de commissie in februari 2013, een half jaar voor de aanvraag van de exportvergunning in november dat jaar. En in september 2013, twee maanden voor de aanvraag, kregen de commissieleden per brief te horen dat de commissie was opgeheven.

Dat vraagt om een officiële reactie van de Raad voor Cultuur, die destijds over de WBC-commissie ging. Is het voornemen om het schilderij te verkopen aan een museum in Singapore nou wel of niet aan de commissie voorgelegd?

Woordvoerder Sander van der Eijk van de Raad antwoordt: “. In raadsstukken en verslagen van de WBC-commissie en de correspondentie is geen aanwijzing voor een adviesaanvraag over dit specifieke werk. Ook heeft de toenmalige WBC-commissie zich er niet over gebogen.”
Dat is helder: geen consultatie en geen adviesaanvraag voor dit schilderij. Maar vindt de Raad voor Cultuur dat de voorgenomen verkoop van het schilderij wél aan de WBC-commissie had moeten worden voorgelegd? Om te beoordelen of het al dan niet beschermd zou moeten worden?

Hierover is de Raad helder: “Desgevraagd had de toenmalige WBC-commissie wel kunnen adviseren over de vraag of het schilderij voor Nederland behouden moest blijven. Deze vraag had dan zorgvuldig en inhoudelijk beantwoord kunnen worden.”

Vervolgens schrijft de Raad voorstander te zijn van een “actiever aanwijzingsbeleid”, zodat bijzondere kunstobjecten beter kunnen worden beschermd. Om “situaties zoals rond de verkoop van de Rubenstekening (door prinses Christina in januari 2019, red.) en het schilderij van Raden Saleh in de toekomst voorkomen kunnen worden.”
Verwarring?
Daags hierna krijgt ZEMBLA opeens een e-mail van Michiel Hendrikx, de woordvoerder van OCW, waar we al maanden mee te maken hebben. Hij schrijft dat hij van zijn collega bij de Raad voor Cultuur heeft begrepen dat “er wat verwarring leek over de rol van de WBC-commissie en het advies rondom de Boschbrand.”

Over zijn eerder gegeven antwoord schrijft hij: “Hierin, begrijp ik, kan gelezen worden dat de commissie om advies is gevraagd. Maar de commissie is niet geconsulteerd over de Boschbrand en heeft ook geen advies gegeven.”

Sprake van verwarring? Nee, eerder van misleiding.
Erfbelasting betaald voor de Boschbrand?
Omdat ook de Boschbrand tot de nalatenschap van prinses Juliana behoorde, vraagt ZEMBLA aan de RVD of het schilderij is aangemeld bij de Belastingdienst in verband met te betalen erfbelasting. Het doek was immers niet ingebracht voor de 120%-regeling, omdat het pas in 2007, in deplorabele staat, was teruggevonden in een depot. Dus vroegen we ook in welke conditie het schilderij is aangemeld, in de deplorabele staat van vóór de restauratie, of daarna? En voor welke waarde?

In een telefoongesprek met de directeur Koninklijke Verzamelingen en de RVD wordt doorverwezen naar Rudi Ekkart. Hij zou namens het Rijk bij de taxatie betrokken zijn geweest. Dat klopt, maar het opvallende is dat Ekkart tijdens de inventarisatie van de nalatenschap nooit de Boschbrand onder ogen heeft gehad, zo vertelt hij ons. Hij las er pas over in NRC Handelsblad, dat berichtte dat het schilderij aan Singapore was verkocht. Wie heeft het schilderij dan wel getaxeerd en opgegeven bij de Belastingdienst?

De RVD antwoordt slechts: ‘De Boschbrand en de Atlas maakten beiden deel uit van de nalatenschap, die volgens de geldende wet- en regelgeving is afgehandeld.’

Het blijft schimmig, want onduidelijk is en blijft wie en voor welke waarde de Boschbrand is getaxeerd, en of voor het schilderij erfbelasting is betaald.
CloseAtlasinhandenvan

Atlas Munnicks van Cleeff.

De Atlas: aangeboden aan musea in Utrecht? 
In het Kamerdebat van 27 oktober 2016 gaat het niet alleen over de Boschbrand, maar ook over de verkoop door de Oranjes van de ‘Atlas Munnicks van Cleeff’ aan de kunstverzamelaar John Fentener van Vlissingen. De Atlas is een uniek prentenboek met tekeningen van Utrecht en omgeving uit de 17e en 18e eeuw. Vooral D66-voorman Alexander Pechtold windt zich tijdens het debat op over het feit dat de verkoop van de Atlas drie jaar lang stil is gehouden. Ook is hij bezorgd over de vraag of het werk wel in Nederland zal blijven.

Daarop antwoord minister-president Rutte dat ook de Atlas privébezit van de Oranjes was, en het hen vrij stond het prentenboek te verkopen. Bovendien, zo zei Rutte, is “een verkenning uitgevoerd naar eventuele interesse van relevante publieke instellingen in de regio Utrecht. Dat heeft niet geleid tot een transactie,” aldus de premier.

Lees ook: Rutte informeert Tweede Kamer onjuist over kunstverkoop Oranjes

Ook weer opmerkelijk, want waarom zouden musea in Utrecht dit unieke prentenboek niet willen hebben? Was geld een probleem, konden de musea geen fondsen werven om de Atlas te kopen? Zijn ze wel benaderd? ZEMBLA vraagt het aan het Utrechts Archief, het Centraal Museum en de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Utrecht.

Nee, zegt Marco van Egmond, de conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek, wij zijn nooit benaderd of we de Atlas zouden willen hebben. Het Centraal Museum laat weten dat het vanuit privacy-oogpunt niet gebruikelijk is dat er mededelingen worden gedaan doen over partijen die het museum werken aanbieden. Maar, schrijft woordvoerder Thomas de Bruin: “We kunnen wel zeggen dat als een dergelijk werk wordt aangeboden, we gezamenlijk optrekken met het Utrechts Archief.”

Dus benadert ZEMBLA het Utrechts Archief, waarvan Rudi Ekkart ons al had gezegd dat het hem veel waard was geweest als deze instelling de Atlas had verworven.

 Het antwoord van het Utrechts Archief is veelzeggend: “De Atlas Munnicks van Cleeff is niet aan ons aangeboden. (…) In de periode dat huisraad uit de koninklijke paleizen via een Nederlands veilinghuis werd verkocht, heeft Het Utrechts Archief contact opgenomen met het Koninklijk Huisarchief, waar deze collectie werd beheerd, met de vraag of de Atlas Munnicks van Cleeff ook ter veiling aangeboden zou worden. Het antwoord was dat daar (nog) geen sprake van was. Wij hebben toen gevraagd om ons te informeren wanneer dat wel zou gebeuren. Wij hebben daarna niets meer gehoord en vernamen later via ons netwerk dat de collectie verkocht was.  

Als de Atlas aan ons was aangeboden, dan zou deze zeker in ons collectieprofiel hebben gepast en hadden we onderzocht of we de werken konden verwerven. Hierbij hadden we dan de afstemming gezocht met het Centraal Museum, eveneens beheerder van een deel van de cultuurhistorische collectie van Utrecht.”

Geen van de culturele instellingen is de Atlas aangeboden, zeggen ze in Utrecht. Maar toch houdt de RVD vol dat er wel degelijk een verkenning is uitgevoerd in Utrecht naar wie de Atlas zou willen hebben. Een ‘tussenpersoon’ zou dat hebben gedaan. Maar wie die tussenpersoon is en wat die precies heeft gedaan, kan of wil de RVD niet zeggen.
De Atlas: het beding
Tenslotte de vraag of er inderdaad sprake is van een harde afspraak met de nieuwe eigenaar van de Atlas dat deze in Nederland bijeen zou blijven. Want dat is wat premier Rutte in het Kamerdebat van oktober 2016 heeft gezegd: “Vervolgens is de Atlas verkocht aan een vooraanstaande Nederlandse privécollectie, onder het beding dat het werk, dat — zoals we allemaal weten — uit heel veel tekeningen bestaat, voor langere tijd in Nederland bijeen zou blijven.”

De premier heeft het dus over een ‘beding’. Wat is dat, vroegen we aan emeritus-hoogleraar notarieel- en privaatrecht Martin Jan van Mourik. “Een beding is een juridisch afdwingbare afspraak,” zegt hij.

Is dat juridisch inderdaad zo vastgelegd, vragen we vervolgens aan John Fentener van Vlissingen, de huidige eigenaar van de Atlas. Nee, zegt hij, zo’n afspraak is er niet. Niet dat ik het van plan ben, maar ik zou de Atlas mogen verkopen als ik dat zou willen, zo zegt hij op camera. Schriftelijk voegt zijn woordvoerder Saskia Wildschut daaraan toe: “De familie J.A. Fentener Van Vlissingen draagt de zorg voor het bij elkaar houden van de verzameling als een morele verplichting.”
Dat klopt, zo horen we na doorvragen van de RVD. In de koopovereenkomst is inderdaad slechts sprake van een ‘morele verplichting’.

Maar wat is een morele verplichting waard, vragen we aan emeritus-hoogleraar Van Mourik. Juridisch gezien niets, zegt hij, want een morele verplichting heeft alleen te maken met fatsoen en is juridisch niet afdwingbaar.

De Kamer is door de premier gerustgesteld dat de Atlas naar het buitenland zou kunnen verdwijnen, en dat geen enkele culturele instelling in Utrecht het werk heeft willen verwerven. En dat die daarom best aan een particuliere verzamelaar verkocht kon worden. Maar die afspraak is dus louter een morele verplichting, en de musea in Utrecht laten weten dat hen de Atlas nooit is aangeboden. De bal ligt weer bij de Kamer. 

Door: Norbert Reintjens, researcher 'De kunst van de koning'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
13 okt. 2024 - 8:01
Hij gedraagt zich nu al als een alleenheerser. Wat voor een land zijn we in godsnaam geworden! Verdrietig!
Greendutch
Greendutch
12 okt. 2024 - 22:31
over de foto: niet alleen z’n haar maar ook z’n gezicht is geverfd hij ziet er steeds ziek[elijk]er uit
El Mariachi
El Mariachi
11 okt. 2024 - 20:48
Een coup zoals in Zuid Amerika lang een traditie was is in Nederland gelukkig vrij moeilijk. Wel, iig op dit moment.
1 Reactie
El Mariachi
El Mariachi11 okt. 2024 - 21:09
Was nog niet uitgetypt, maar al per abuis op 'reactie plaatsen' gedrukt. Anyhooo. Waar we in beland zijn dat Wilders, met 'slechts' een kwart van het electoraat achter hem, bezig is het land moedwillig te saboteren. En z'n eigen regering daarmee ook. Ik heb niet op 1 van de partijen gestemd in deze coalitie, maar ik vond wel dat we de verkiezingsuitslag dienden te respecteren. Laten ze het maar eens waarmaken in het zadel. Wel, het begint steeds meer op een naargeestige klucht te lijken. Alsof ik naar een Nederlandse versie van 'The death of Stalin' zit te kijken. We hebben in dit land een aantal grote problemen en uitdagingen die echt aangepakt dienen te worden. Maar het amateuristische geklungel, het opzetten van niet ter zake doende plannen als het terugbrengen van 130 op de snelweg en het nare getrap van Wilders en zijn trawanten, zoals tegen Halsema, doen mij vermoeden dat we van dit zooitje non-valeurs niet veel hoeven te verwachten.
Willie-Wortel
Willie-Wortel
11 okt. 2024 - 20:17
Wat een heerlijk stuk wat ik in één adem heb uitgelezen. Helaas klopt de eindconclusie en blijft de vraag wat nu. We kunnen Wilders de schuld van alles geven, maar het is een significant deel van de Nederlandse natie die op deze man stemt.
BrotherV
BrotherV
11 okt. 2024 - 18:18
Hij heeft de zonnebril al in huis.
Sverre Bakker
Sverre Bakker
11 okt. 2024 - 17:34
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
Zandb
Zandb12 okt. 2024 - 8:15
Nu weer Sverre Wat een domme opmerking en tekenend voor de kwalijke teneur van uw reactie. Ik citeer: "Pogingen om iets in de Grondwet veranderd te krijgen idem. Een gewoon legitiem verschijnsel." Ja, dat klopt met in dit geval wel een hele grote MAAR. Want de PVV heeft GEEN plannen om de grondwet te wijzigen. Laat staan dat de PVV ooit heeft duidelijk gemaakt hoe de grondwet er volgens haar dan uit moet zien. Laat nog meer staan dat daartoe een voorstel deed. Dringt dat tot u door? Mooi. Dan hoef ik verder niets meer uit te leggen. Dat weten u en iedereen genoeg.
Kees Flipsen
Kees Flipsen
11 okt. 2024 - 17:16
Waar blijven de omgekeerde Nederlandse vlaggen nu?
D. Maat
D. Maat
11 okt. 2024 - 16:40
''Geert Wilders en zijn natte droom om de president te worden van Nederland. Het koningshuis opdoeken.'' Gelukkig weten we wie het zegt. Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld de grootste politieke partij in de 2e kamer de president zou mogen leveren. En dat dan foute onrechtstatelijke partijen die het koningshuis willen afschaffen ook al is dat in strijd met de grondwet het (weer) presteren om te gaan fuseren om zo de grootste te kunnen zijn. De feiten waar we niet van wegkijken. https://www.opwiemoetikstemmen.nl/nieuws/1509298_standpunten-politieke-partijen-monarchie-of-republiek
MG1968-2
MG1968-2
11 okt. 2024 - 15:47
Het oneigenlijk buiten spel zetten van de democratische instituten is exact dat. Een staatsgreep.
Frits Jansen
Frits Jansen
11 okt. 2024 - 15:27
Ik stel mezelf gerust met de gedachte dat Wilders gewoon niet kan organiseren. Daarin onderscheidt hij zich radicaal van de nazi's van de jaren '30. Het is waar, daardoor heeft Wilders "LPF toestanden", maar de prijs is dat hij nu een heel zwakke of zeg maar geen partij-organisatie heeft. Maar het zal nog wel een graadje erger moeten worden voor Wilders' fans de schellen van de ogen vallen. Als dit Kabinet valt komt er eerst een "PVV only" Kabinet, dat dus helemaal *niets* meer voor elkaar krijgt. Tegelijk zal dan aan een parallelle overheid worden gebouwd, die doet wat nodig is om het land draaiend te houden. Op den duur zal die Nederland weer teruggeven aan de Nederlanders. Huh? Dat wilde Wilders toch juist? Ook is nog steeds het scenario denkbaar dat het leger de macht overneemt. In (andere) bananenrepublieken werkt dat ook goed.
Zandb
Zandb
11 okt. 2024 - 15:04
Waar het om gaat is: "Wilt u wat Wilders wil". En dan kan je niet anders dan, of tonen dat je een werkelijke democraat bent of dat je laat zien dat je voor een dictatuur bent.
Leman
Leman
11 okt. 2024 - 14:09
Deze reactie is verwijderd
Joop1961
Joop1961
11 okt. 2024 - 13:48
We zijn jaren in t ootje genomen door andere kabinetten dan wilders, het geld klotste tegen de plinten toch en we zouden gaan cashen met zn allen, ja hun ja de koning ook ! Miljoenen voor hun onderhoud dus ik kan die gedachte niet loslaten dat het koningshuis toch zn laatste koning heeft geleverd. En wat Fortuyn betreft die zei volgens mij iets in de trant hoe achterlijk geloof dat islamitische geloof is , nou nee niet achterlijk ! Ik mag over mn eigen geloof n oordeel hebben en er is enige vergelijking tussen het RK en islamitische geloof. Hoofden van deze geloven blijven teveel om bepaalde machtsstructuren te behouden in oude denkpatronen hangen. De kerk zei jaren geleden dat anticonceptie maar niks was , abortus werd recent door die mislukte kapelaan uit t Vaticaan nog zwaar veroordeeld. Als je volgens extreme moslims n bomvest gebruikt kom je nog eens ergens, elke keer n ander voor het karretje spannen en dat doet wilders nu precies hetzelfde dus niks nieuws onder de zon.
1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen11 okt. 2024 - 15:31
Ik ben onlangs op Schloss Bellevue van de Duitse Bondspresident geweest, ook een soort "koning", want veel macht heeft hij niet. Dat paleis is in de oorlog zwaar beschadigd maar inmiddels schitterend gerestaureerd. Inmiddels gaan er stemmen op om president Steinmeier tot "Ersatzkaiser" te benoemen voor het leven, want iedere keer een andere president wordt te duur. Die houden namelijk allemaal een kantoortje met een secretaresse voor de rest van hun leven.
onyxcumulus
onyxcumulus
11 okt. 2024 - 13:13
###Op twee: Weg met de Islam! Nederland moet weer roomblank en protestants-christelijk worden.### Dat is volgens mij Joods-Christelijke cultuur. Kijk maar uit Natascha voor je het weet sta je op het todo lijstje van wilders want als je dat joods vergeet ben je anti-semiet.. /s
4 Reacties
Wereldburger
Wereldburger11 okt. 2024 - 15:13
christenen hebben millennia joden in getto's opgesloten, vervolgd en gedood - er bestáát niet zoiets als een joods-christelijke cultuur anders dan die van een in de holocaust uitmondende vernietiging.
Joop1961
Joop196112 okt. 2024 - 4:11
Weg met alle geloven dit omdat het naast zogenaamde leer van n bepaald boek ook broedplaatsen zijn van pedofilie terreur inhumaan gedrag en nog meer van dat soort beschadigende factoren die n ander mens voor het leven kunnen beschadigingen zowel fysiek als mentaal .
Joop1961
Joop196112 okt. 2024 - 4:12
Wat de Dalai Lama zegt .. alleen liefde maakt de wereld mooier .
onyxcumulus
onyxcumulus12 okt. 2024 - 10:42
@Wereldburger 11 okt. 2024 - 17:13 ###christenen hebben millennia joden in getto's opgesloten, vervolgd en gedood - er bestáát niet zoiets als een joods-christelijke cultuur anders dan die van een in de holocaust uitmondende vernietiging.### Leg dat wilders maar even uit....
onyxcumulus
onyxcumulus
11 okt. 2024 - 12:56
Coups in Latijns Amerika [ook Zuid-Amerika] werden en worden over het algemeen geïnitieerd door de CIA indien er een oppositie leider de VS welgevallig is en vooral bereidt is de kont van de VS schoon te likken Zou het echt zo zijn dat de VS en/of CIA wilders hier tot hun marionet wil maken om hem de volledige macht te geven opdat wilders kan doen en laten wat de VS wil? Zou mij niet echt verbazen. Wat dat betreft zullen hun viezigheden genoegzaam bekend zijn. Rutte als voorzitter van de NAVO hebben ze al in hun pocket.
2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 okt. 2024 - 16:44
Nou nee, Wilders loopt minder slaafs achter de VS aan als een Rutte of een Timmermans. Ook uit wikileaks bleek dat ze daar Wilders niet zagen zitten. Dus als de CIA zich gaat bemoeien dan zal het eerder tegen Wilders zijn. Dat zeggende, de uiteindelijk macht ligt natuurlijk bij de grote bedrijven en die hebben uiteraard geen enkel probleem met Wilders. Hij is, net als Rutte was, een groot voorstander van het uitbuiten van de burger door machtige bedrijven en banken. Uiteindelijk ligt de VS niet wakker van ons land. We hebben altijd precies gedaan wat ze wilden en zijn een van de slaafste vazalstaten van de VS. In Latijns-Amerika is dat een ander verhaal .Daar doen ze linkse dingen en dat mag natuurlijk niet.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa11 okt. 2024 - 20:22
Zou het echt zo zijn dat de VS en/of CIA wilders hier tot hun marionet wil maken om hem de volledige macht te geven opdat wilders kan doen en laten wat de VS wil? Zou mij niet echt verbazen. Je bedoelt als, Amerikaans imperialisme maar dan in Europa toegepast? Zou kunnen
Pater
Pater
11 okt. 2024 - 12:47
De professor in Adama had even geen inspraak toe zij dit stukje schreef, het is meer een scheldkanonnade, was ik het overigens grotendeels mee eens ben. Ik denk dat die natte droom van Wilders niet klopt. En hoe schandalig ook, volgens de Gemeentewet kan de regering een burgemeester middels een KB ontslaan. Wat bedoelt ze trouwens met die "disfunctionaliteit van het Nederlandse democratische bestel" die Fortuyn aan het licht gebracht zou hebben? Fortuyn was gewoon tegen de islam, dat verhaal gaat er bij een sterk democratisch stelsel ook wel in. De kern van de aantasting van de democratie ligt m.i. meer in de technocratisering van de politiek. Beleid wordt gemaakt door deskundige doctorandussen die los van de praktijk staan en keuzes technocratisch voorstellen.
5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood11 okt. 2024 - 13:42
Pater: Jij schrijft: Beleid wordt gemaakt door deskundige doctorandussen die los van de praktijk staan en keuzes technocratisch voorstellen. En wat is de praktijk dan in jouw opinie? In mijn opinie wordt beleid gemaakt door doctorandussen die er verstand van hebben en zich niet laten leiden door populistische waandenkbeelden.
Zandb
Zandb11 okt. 2024 - 15:23
Pater Wat een gelul: "En hoe schandalig ook, volgens de Gemeentewet kan de regering een burgemeester middels een KB ontslaan." 1. Dat kan inderdaad en dat is verre van schandalig. 2. Om wat Wilders vindt, kan een burgemeester niet ontslagen worden. Om de simpelste reden: Er is geen bewijs voor wat er in werkelijkheid aan de hand is, wat Wilders 'vindt' dat er aan de hand is. En dát is wél schandalig. Want dat zou de PVV als leidinggevende 'partij' binnen de regering moeten weten en die zou er naar moeten handelen. Ik bedoel: Of Wilders had zich moeten realiseren dat dit godsonmogelijk is, zonder bewijs. En dus moeten realiseren dat je de kluit belazert als je suggereert dat het wel kan. Of hij moet - inmiddels helaas had moeten - duidelijk maken, dat hij onzin beweert. Dat u deze ongelooflijke zoveelste 'zogenaamd gebruikmakend de MvVU holle verkiezings-retoriek' niet op z'n waarde kunt schatten, dat valt me danig van u tegen. Zat er maar een professor in u! En wat Fortuyn betreft, hij maakte duidelijk dat als 'uw' machtig arm het wil, de democratie kan veranderen in een dictatuur. In die zin, dat het democratisch lijkt, wanneer een meerderheid zou besluiten dat een minderheid nooit een meerderheid kan worden. Maar wat het dan niet is, natuurlijk.
MGHDamen
MGHDamen11 okt. 2024 - 15:53
reactie op o.a. Pater Lees net een stuk over Fortuijn. Volgens mij hekelde hij de overlegeconomie, "het poldermodel" dat de burger buiten spel zou zetten. Aan deze verstarring moest een einde komen door ruim baan te geven aan de veel flexibelere ‘contractmaatschappij’. (RUG: Een populistische profeet. De strijd van Pim Fortuyn tegen de politieke elite).
Pater
Pater13 okt. 2024 - 2:38
@Vuurrood Wat een naïef vertrouwen in de doctorandussen. De praktijk is, dat de hoogopgeleide beleidsmakers vaak geen bal af weten van de praktijk. Men verzuimt bij beleidsvorming te beginnen met de praktijkmensen en het resultaat van de beleidsvorming te toetsen op uitvoerbaarheid bij die zelfde mensen. Om toch onderbouwing te leveren worden de praktijkgegevens vaak in hoge mate geabstraheerd, zodanig dat de verbinding met de praktijk eigenlijk niet meer aanwezig is. "Is het beleid of is er over nagedacht?", zei Schaeffer al. Technocratische beleidsvorming maakt de politieke overwegingen moeilijker zichtbaar. Het functioneren van de overheid is onder invloed van de technocraten de laatste decennia verslechterd. Een andere reden van falend beleid zonder binding met de praktijk is juist dat de politieke wensen voorop staan, het tegendeel van technocratie dus. Dat zag je bijv. bij het toeslagenschandaal. @Zandb Sinds wanneer is het criterium voor de KB dat dat besluit op bewijs moet rusten? Wat een naïviteit, sterker nog: wat een onzin. Heel veel politieke besluiten berusten op populistische stemmingsmakerij. De regering stelt de KB's vast, en bij deze regering kan dat alle kanten opgaan. Over Fortuyn zijn we het denk ik min of meer eens. Het ging mij erom dat ik Braun op dat punt totaal onduidelijk vind, hoezo legde F. dan het disfunctioneren van de democratie bloot? Als F. iets duidelijk maakte is, dat islamofobie een politiek wapen is.
Pater
Pater13 okt. 2024 - 2:44
@MGHDamen Dank voor de verduidelijking over Fortuyn. Maar ik zie geen enkele aanwijzing dat die kritiek van F. door Braun gezien wordt als het blootleggen van het disfuntioneren van de democratie. Ik vind dat een uitermate vage kreet. Nog afgezien van de overweging dat het poldermodel nadelen heeft maar dat een contractmodel de zaak m.i. alleen maar erger maakt.
IkBenPetra
IkBenPetra
11 okt. 2024 - 12:19
Heerlijk stuk dit! Dank
Nicolay2
Nicolay2
11 okt. 2024 - 12:11
Wilders wil een rechts zaken kabinet, die kunnen de eerste en tweede kamer buiten spel houden en wetten veranderen.
Sarahdbr
Sarahdbr
11 okt. 2024 - 12:05
Ik geef de voorkeur aan het woord 'kontlikker'. Niet omdat ik het zo'n fijn woord vind, maar omdat 'gatlikker' ronduit een smerig woord is, het is te expliciet. Kontlikker klinkt toch wat beschaafder.
4 Reacties
IkBenPetra
IkBenPetra11 okt. 2024 - 12:21
Desalniettemin gaat het om dezelfde handeling en hetzelfde stukje lichaamsdeel..
Vuurrood
Vuurrood11 okt. 2024 - 12:48
Sarahdbr|: En? Wat vindt u verder van het gestelde in het artikel?
Gentleman
Gentleman11 okt. 2024 - 17:47
Met gatlikker kan je twee kanten op, met kontlikker maar één.
Sarahdbr
Sarahdbr12 okt. 2024 - 6:14
Vuurrood: Verder heb ik niets aan te merken op het gestelde in dit artikel.
Karingin
Karingin
11 okt. 2024 - 12:01
Goed gezegd! En geschreven, dat is een prettige verrassing mw. Adama!
Pindaklaas
Pindaklaas
11 okt. 2024 - 12:00
Ik schreef het vorige week op X, het voormalige Twitter. Er zijn maar weinig mensen die geloven dat het kan want hij moet de politie en het leger op de hand hebben. Nou, de politie daar zit heel wat extreemrechts, dus niet onmogelijk.
2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood11 okt. 2024 - 12:52
Pindaklaas: Voor wat betreft de politie heeft u gelijk. Wat het leger aangaat, ik vermoed zomaar dat rechts en extreem rechts gewoon de meerderheid is in ons leger. Net als bij de politie. Al te zeer genegen om bevelen van hogerhand, zeker als hogerhand uitgesproken extreem rechts is, zondermeer op te volgen dan wel uit te voeren.
BrotherV
BrotherV11 okt. 2024 - 18:23
Ons leger is bijna 100 procent wit...
oosterlijker
oosterlijker
11 okt. 2024 - 11:47
Al die aandacht voor Wilders.... zou hij daarom met zijn partij op dit moment op de 40+ zetels zitten? Het erge is: volgens mij geniet Wilders ook nog eens van al die aandacht.... Mag het een beetje minder? En het baart me wel zorgen - zie ook het recente Social Media filmpje van Jetten, waar hij dartpijltjes gooit of briefjes met partijnamen - als op media redacties en partijbesturen 'Wilders op 1' staat.. is Wilders het grote probleem in NL, of is dat het feit dat de meerderheid in NL vindt dat de huidige problemen niet goed worden benoemd, geprioriteerd en aangepakt? Lijkt wel of we de schrik van de verkieizingswinst van de PVV nog steeds niet te boven zijn..
2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood11 okt. 2024 - 12:56
oostelijker: Benoem gewoon wat het is of durf jij dat niet? Een gedeelte van de Nederlandse kiezer heeft dezelfde opvattingen als Wilders met zijn vereniging. racistisch/fascistisch! Deze kiezers zijn geestelijk eendimensionaal. Problemen? Schuld van immigratie in het algemeen en van de asielzoekers in het bijzonder. Die kiezer op de PVV van Wilders met twee hersencellen betrekt ook links in de schuld vraag. Die behoren bij de geestelijke elite binnen de PVV.
onyxcumulus
onyxcumulus11 okt. 2024 - 13:18
Nah, ik ben niet zo schrikkerig. Eerder verbaasd dat er gezien de peilingen zo veel achterlijke stemgerechtigden zijn die op wilders zijn toko stemmen. Schrikkerig?! Nee hoor, absoluut niet
misterzuinig
misterzuinig
11 okt. 2024 - 11:29
Laat dit kabinet alstublieft nog een poos blijven zitten en pas gaan vallen over sociaal-economische onderwerpen als bijv. extra bezuinigingen op de zorg en op de sociale zekerheid, waaronder juist een hoger eigen risico, het tijdelijk niet indexeren van uitkeringen, waaronder de AOW en het verlagen van de huur- en zorgtoeslag. Want dan zal de PVV-achterban financieel hard geraakt worden, waardoor de kans groter wordt dat zij daardoor weer op midden- en linkse partijen gaan stemmen. Se SP wil nu ook een strenger immigratiebeleid, lees ik op https://eenvandaag.avrotros.nl/item/sp-wil-als-linkse-partij-strenger-migratiebeleid-mensen-willen-duidelijker-verhaal/. Ik hoop dat hierdoor veel PVV-stemmers weer op de SP zullen stemmen.
7 Reacties
Nicolay2
Nicolay211 okt. 2024 - 12:43
@ misterzuinig 11 okt. 2024 - 13:29 Ik hoop dat je gelijk hebt, de PVV stemmers moeten het in hun portemonnee voelen om door te krijgen dat de PVV van Wilders er alleen is om de belangen van de rijke bovenlaag van de bevolking te behartigen.
Pater
Pater11 okt. 2024 - 12:51
De kiezers voelen zich totaal niet thuis bij de klassenstrijd van Jimmy Dijk. En als het om een strenger migratiebeleid gaat is de PVV de partij die dat thema domineert. De Wagenknecht-koers heeft de groei van de AfD in voormalig O-Duistland op geen enkele wijze tegen kunnen houden.
onyxcumulus
onyxcumulus11 okt. 2024 - 13:08
####Se SP wil nu ook een strenger immigratiebeleid, lees ik op https://eenvandaag.avrotros.nl/item/sp-wil-als-linkse-partij-strenger-migratiebeleid-mensen-willen-duidelijker-verhaal/. Ik hoop dat hierdoor veel PVV-stemmers weer op de SP zullen stemmen.#### Dat wou de SP al ten tijde van Jan. Hun motivatie was dat men vondt dat deze immigranten ook een volwaardig bestaan zouden moeten krijgen, gehuisvest moesten worden, en dezelfde rechten als de Nederlander. En vooral ook om te verkomen dat deze mensen het vooral zware en smerige werk gingen doen waar de Nederland te beroerd voor was en nog steeds is terwijl erg genoeg werkloze Nederlanders zijn/waren en nog steeds zijn. Wat in het artikel staat is echt niet anders dan dat de sP altijd heeft voorgestaan en nog steeds voorstaat
Gerygrr
Gerygrr11 okt. 2024 - 13:09
De SP wil de totale instroom beperken. Vooral uitgebuite arbeidsmigranten, expats en internationale studenten. Totaal op 40.000 is m.i. niet te handhaven. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden moet altijd kunnen worden opgevangen. De behandeling van de asielvraag moet binnen een half jaar. Je leert de taal en mag gaan werken. Zie een problematische studentenwijk in Utrecht: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3798568/utrecht-science-park-dreigt-een-probleemwijk-te-worden Minder internationale studenten, die we ook in de steek laten….
misterzuinig
misterzuinig11 okt. 2024 - 13:13
@Nicolay2 11 okt. 2024 - 14:43: Dat gebeurde onder het rechtse bezuinigingskabinet Rutte 1 ook, ook toen werd de PVV-achterban geconfronteerd met forse bezuinigingen op de hoogte van de huurtoeslag en op de hoogte van de bijstandsuitkering door een fiscale maatregel.
Nicolay2
Nicolay211 okt. 2024 - 16:12
onyxcumulus 11 okt. 2024 - 15:08 {En vooral ook om te verkomen dat deze mensen het vooral zware en smerige werk gingen doen waar de Nederland te beroerd voor was en nog steeds is terwijl erg genoeg werkloze Nederlanders zijn/waren en nog steeds zijn.} Dit werd ons altijd en nog steeds door de rechtse media (De Televaag) wijs gemaakt, maar die zgn luie Nederlanders wilde voor dat zware smerige werk normaal betaald worden en niet voor een minimum loontje, maar dat wilde en willen de grote machtige bedrijven niet betalen dus moesten er via hun rechtse marionetten in de politiek o/a VVD geregeld worden dat er werknemers kwamen uit Verweggistan want de Europese gastarbeiders vonden ze ook al te duur. En dat is in vele landen van Europa zo gebeurd. Die grote buitenlandse multinationale bedrijven die toen al geen belasting betaalden en hun rechtse marionetten zijn de schuld van de maatschappelijke problemen die we nu hebben.
Nicolay2
Nicolay211 okt. 2024 - 16:57
onyxcumulus 11 okt. 2024 - 15:08 {En vooral ook om te verkomen dat deze mensen het vooral zware en smerige werk gingen doen waar de Nederland te beroerd voor was en nog steeds is terwijl erg genoeg werkloze Nederlanders zijn/waren en nog steeds zijn.} Dit werd ons altijd en nog steeds door de rechtse media (De Televaag) wijs gemaakt, maar die zgn luie Nederlanders wilde voor dat zware smerige werk normaal betaald worden en niet voor een minimum loontje, maar dat wilde en willen de grote machtige bedrijven niet betalen dus moesten er via hun rechtse marionetten in de politiek o/a VVD geregeld worden dat er werknemers kwamen uit Verweggistan want de Europese gastarbeiders vonden ze ook al te duur. En dat is in vele landen van Europa zo gebeurd. Die grote buitenlandse multinationale bedrijven die toen al geen belasting betaalden en hun rechtse marionetten zijn de schuld van de maatschappelijke problemen die we nu hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor