Vorig jaar hebben opnieuw minder mensen een griepprik gehaald. Dat was voor het vijfde jaar op rij, meldt het UMC St. Radboud woensdag. In 2013 besloot 59,6 procent van de mensen die daarvoor waren opgeroepen zo'n beschermende prik te halen. In 2012 was dat nog 62,4 procent.
Iets minder dan eenderde van de Nederlanders loopt door ziekte of leeftijd een groter risico dat griep voor hen schadelijke gevolgen heeft en mag daarom elk jaar een griepprik halen bij de huisarts. De sterkste daling is volgens de onderzoekers ook al vijf jaar te zien in de groep van 60 tot 65 jaar oud.
Eigenlijk weet niemand precies hoe goed het griepvaccin werkt. Er is namelijk nooit goed onderzoek naar gedaan. In 2006 publiceert de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke organisatie waarbij wetenschappers van over de hele wereld zijn aangesloten, hierover een vernietigend artikel. Ze hielden alle onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de slotsom dat er helemaal geen bewijs is dat de griepprik doet waarvoor die is bedoeld, namelijk longontsteking en sterfte voorkomen.
Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA - 'De overbodige griepprik' hun twijfels.