AFM: zelf beslissen over pensioenopbouw
13-01-2015
• leestijd 2 minuten
Werknemers moeten ervoor kunnen kiezen om minder pensioenpremie in te leggen als ze dat willen. Dit geld kunnen ze bijvoorbeeld in hun huis te steken of gebruiken om de studie van de kinderen te betalen. Daar staat tegenover dat wel iedereen verplicht een minimum voor zijn pensioen zou moeten sparen, ook zelfstandigen.
Dat bepleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een pensioenvisie die dinsdag verschijnt, zo meldt het Financieele Dagblad. Met deze opvallende visie wil de toezichthouder bijdragen aan het debat over het toekomstige pensioenstelsel.
Niet eerder heeft een grote partij op deze manier de premie-inleg ter discussie gesteld. Volgens de toezichthouder doet de huidige inflexibiliteit van de premie geen recht aan de verschillen tussen mensen. ,,Iemand die vermogen heeft opgebouwd in een huis kan bijvoorbeeld een heel andere pensioenbehoefte hebben dan iemand met een huurhuis", aldus AFM-bestuurder Harman Korte.
De AFM vindt ook dat mensen die pensioen opbouwen de mogelijkheid moeten krijgen om de hoogte van hun pensioenpremie boven een bepaald minimum zelf te bepalen. Nu wordt in het pensioenstelsel nog te weinig rekening gehouden met individuele verschillen. De organisatie acht het verder belangrijk ,,om oneerlijke subsidies tussen generaties weg te nemen''. Hiervoor is het nodig af te stappen van het huidige systeem van de doorsneepremie, waarbij jong en oud hetzelfde bedrag betalen.
ZZP-ers
Honderdduizenden zelfstandigen vallen nu nog buiten de verplichting en dreigen geen enkel pensioen op te bouwen. Volgens de toezichthouder zouden ze desnoods gedwongen moeten worden om toch voor hun pensioen te gaan sparen.
De AFM zegt bij het vernieuwen van het pensioenstelsel voorstander te zijn van 'keuze waar het kan, verplichting daar waar dat verstandig is.' De financiële waakhond ziet het als een goede eerste stap dat zzp'ers inmiddels vrijwillig kunnen deelnemen aan een pensioenregeling. Maar wanneer blijkt dat hier onvoldoende gebruik van wordt gemaakt dan ligt ,,een algehele verplichtstelling'' volgens de AFM voor de hand.
De toezichthouder geeft met de aanbevelingen in het rapport gehoor aan een oproep van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Die heeft betrokken partijen opgeroepen met suggesties te komen voor aanpassingen die nodig zijn om het Nederlandse pensioenstelsel meer toekomstbestendig te maken.
Zelfstandigenorganisaties zien niets in een voor iedereen verplicht aanvullend pensioen. ZZP Nederland wijst er in een reactie dinsdag opnieuw op dat zzp'ers niet hetzelfde zijn als werknemers in loondienst. Veel zelfstandige ondernemers zouden helemaal niet zitten te wachten op zo'n regeling.