Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afleveringsinformatie

02-03-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Fallback image for card

Kolonialisme

Volgens Boele Staal van Face is het onzin om van kolonialisme te spreken; “ Het is natuurlijk wel heel erg kort door de bocht. Wat we met z'n allen proberen op deze wereld is de problemen van ons klimaat te boven proberen te komen. Daarnaast proberen we ontwikkelingslanden langszij te trekken door van alles en nog wat ”.

De Samenwerkende Energieproducenten (SEP) richtten in 1990 de Stichting Face op. Doelstelling van de Stichting Face is om door het planten van bomen de CO 2 uitstoot van de Nederlandse kolencentrales te compenseren. De energieproducenten zijn dan nog het eigendom van de Nederlandse overheid. De kosten die Face maakt worden door de energieproducenten middels een opslag op de energierekening doorberekend aan de consument.
 

Liberalisering van de energiemarkt

De Stichting Face realiseert 50.000 hectare bos in Oeganda, Ecuador, Maleisië, Tsjechië en Nederland. Bij de liberalisering van de energiemarkt wordt de SEP opgeheven. De energieproducenten worden commerciële bedrijven (Electrabel, EON, Essent en NUON) en verlaten de Stichting Face. De tot dan toe gerealiseerde CO 2 credits - vastgelegd in de bossen van Face - worden onder de erfopvolgers van de SEP verdeeld.
 

'Groen gas'

Electrabel, E-on en Essent gebruiken deze credits nu om het nieuwe product 'groen gas' in de markt te zetten. 'Groen gas' is gewoon gas, waarvan de CO 2 -uitstoot gecompenseerd wordt met bomen. Voor dat 'duurzame' product wordt door Electrabel en Essent een toeslag in rekening gebracht. De afnemer van 'groen gas' moet dus opnieuw betalen voor een product dat hij in het verleden zelf betaald heeft. De energieproducenten willen niet in ZEMBLA reageren.

Energiebedrijven Electrabel en E-on ondersteunen de projecten van Face. Electrabel gebruikt de Face credits om het product 'gas neutraal' groen te wassen en gaf aan ZEMBLA toe daar de klanten ook een toeslag voor te berekenen. E-on geeft toe de Face credits te gebruiken voor een deel van het duurzame gas dat het bedrijf levert, maar stelt per mail aan ZEMBLA de klanten daarvoor geen toeslag te berekenen.

Essent schrijft op de website: 'Klanten die de natuur niet extra willen belasten met hun gasverbruik, betalen bij het product Groen voor Gas van Essent drie eurocent per kubieke meter aardgas extra. Dit bedrag komt bovenop de normale gasprijs die Essent rekent. De klant betaalt daarvoor bij een gemiddeld gasverbruik van 1.800 m3 maandelijks 4,50 euro.' Essent heeft ZEMBLA laten weten daar voor 25% de credits van Face voor te gebruiken.

NUON heeft ook groen gas ('producten met groencertificaten') maar stelt er bewust voor gekozen te hebben de Face credits die in het verleden zijn verkregen, daar niet voor te gebruiken omdat ze niet voldoen aan de kwaliteitsstandaard van NUON, zo liet het bedrijf ZEMBLA weten.
 
Reactie op de uitzending van 'Het CO2-alibi':
Concertorganisator Fred Luiten zegt in een reactie op de ZEMBLA-uitzending dat hij niet compenseert met bomen. Luiten organiseerde de eerste klimaatneutrale klassieke concerten ter wereld. Hij vindt dat ten onrechte de indruk werd gewekt dat hij betrokken is bij het in ZEMBLA getoonde bomenplantproject in Oeganda. Daar werden mensen van hun land verjaagd.

“In eerste instantie streef ik naar duurzaamheid, dat wil zeggen zo min mogelijk brandstof verbruiken. En als er moet worden gecompenseerd, dan doe ik dat via een biogasproject in Bangladesh. Volgens het Wereldnatuurfonds is dat een ‘golden standard’ project”, aldus Luiten.

Meer over:

het-co2-alibi
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor