Volgens advocaat Paul van Jaarsveld, die verdachte Hélène J. bijstaat, is het onderzoek in de zaak Sharleyne te eenzijdig gericht geweest op de moeder. Moeder en dochter hadden een liefdevolle band. Ook zou de uitgebreide media-aandacht de zaak beïnvloed hebben, aldus Van Jaarsveld. “De zaak is duidelijk: u moet mevrouw vrijspreken.” “Het is een zaak die we allen niet snel zullen vergeten. Mevrouw J. zal ik ook niet snel vergeten. Ik heb haar leren kennen en ben steeds meer van haar onder de indruk. Ook van het leed dat zij moet ondergaan.” Zo begon advocaat Paul van Jaarsveld maandag zijn pleidooi tijdens het hoger beroep in de zaak Sharleyne.
Het 8-jarige meisje viel in 2015 van haar flat in Hoogeveen. Haar moeder is de enige verdachte in de zaak. Eerder werd ze vrijgesproken. Het OM eist in hoger beroep opnieuw 10 jaar voor doodslag.
Geen sporenUit het sporenonderzoek is niet naar voren gekomen dat er een worsteling heeft plaatsgevonden voor de val, zei Van Jaarsveld. De veegsporen op de balustrade kunnen ouder zijn dan die nacht. De sporen van moeder onder Sharleynes oksels kunnen zijn ontstaan toen zij haar eerder die avond naar de wc bracht. En er zijn geen sporen rond de hals gevonden. “De conclusie: er is geen enkel spoor dat wijst op een misdrijf.”
PathologenTussen vier pathologen werd onderling getwist over de vraag of Sharleyne voor de val gewurgd zou zijn. Een van hen, de Belgische wetsdokter Rijken, was daarvan het meest overtuigd. Van Jaarsveld noemde hem het meest onervaren van de vier.
De advocaat-generaal (AG) benadrukte dat het NFI hem deskundig genoeg vindt, aangezien hij daar inmiddels werkt. Volgens de AG moet de discussie gaan over het inhoudelijke argument, niet louter over het aantal jaren ervaring. “Ook beginnende advocaten kunnen heel zinnige dingen zeggen.”
Lees wat er op de eerste zittingsdag in het hoger beroep gebeurdeLees wat er op de tweede zittingsdag in het hoger beroep gebeurdeLees wat er op de derde zittingsdag in het hoger beroep gebeurdeLiefdevolle relatieVan Jaarsveld stond uitgebreid stil bij de liefdevolle relatie die bestond tussen moeder en dochter. Zo werden in schriftjes tekeningen en schrijfsels van Sharleyne aangetroffen waarin zij haar moeder lief noemt. Ook omschreven anderen haar als een vrolijk meisje.
Maar volgens het OM is die liefdevolle band irrelevant. Kinderdoding door ouders zou niet zozeer voortkomen uit haat voor het kind, maar uit problemen bij de dader zelf. Zoals stress of psychische problemen.
Media-aandachtVanaf de eerste dag was er ‘bovengemiddelde’ media-aandacht voor de zaak, beschreef Van Jaarsveld. Zeker na de uitzending van Zembla in 2016 vielen media over elkaar heen. Vanaf deze datum zou je elke verklaring in twijfel moeten trekken, aldus de advocaat.
Een belangrijke verklaring van een bovenbuurman werd pas in 2017 opgetekend, nadat zijn eerdere verklaring uit 2015 zoek geraakt zou zijn. De bovenbuurman hoorde voorafgaand aan de val een gesprek en een harde knal in de woning.
VaderOpmerkelijk was dat Van Jaarsveld insinueerde dat vader Victor een rol zou hebben gespeeld bij de dood van zijn dochter. De advocaat vindt het vreemd dat zijn gangen niet nader zijn onderzocht. Het OM wees die suggestie van de hand. Vader werd in de betreffende nacht thuis aangetroffen. Ook vroeg de AG zich af waarom Victor dan zo sterk zou hebben aangedrongen op nader onderzoek. De AG noemde de insinuatie “niet op zijn plaats.”
SlaapwandelenHet scenario slaapwandelen is volgens Van Jaarsveld “reëel.” Slaapdeskundige Karel Schreuder hield die optie tijdens het hoger beroep ook open. Maar volgens het de AG deugde zijn rapport van geen kant. Het scenario van een misdrijf had Schreuder namelijk niet meegewogen.
Van Jaarsveld: “Als de AG het beter wist, had hij zelf als deskundige benoemd moeten worden.”
Gedrag moederHoe moeder zich gedroeg nadat ze haar dochter dood zag liggen, werd tijdens de zittingen uitvoerig besproken. Volgens getuigen liep ze eerst naar het appartement van een bevriend buurman om daar bier te pakken. Daarna liep ze naar haar auto - niet naar haar dochter.
Volgens Van Jaarsveld hadden de rechters een mening over hoe je je moet gedragen als je kind net dood is gegaan. “Is daar een handboek voor? Hoe weten we dat dan? Ik hoop dat niemand deze situatie kent.”
Aanvullend onderzoekHet OM vroeg het hof maandag nog om aanvullend onderzoek naar het geheugenverlies van moeder. Als dat geveinsd zou zijn, zou zij iets te verbergen hebben, zo redeneerde de AG. Het onderzoek is alleen nodig als het hof overweegt moeder vrij te spreken.
De uitspraak is op maandag 11 januari om 13.00 uur.
Kijk de uitzending uit 2016 terug over de zaak Sharleyne: