Het kabinet wil adopties van kinderen uit het buitenland in de toekomst weer toestaan, maar de uitvoering ervan komt in handen van de staat. Een nog op te richten overheidsorganisatie moet de adopties voortaan gaan regelen. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van het AD.
Voormalig minister Sander Dekker schortte buitenlandse adopties vorig jaar februari op, na een uiterst kritisch rapport van een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra. De commissie, die keek naar interlandelijke adopties tussen 1967 en 1997, concludeerde dat er grootschalige, systematische misstanden hadden plaatsgevonden en dat ze "tot op de dag van vandaag" voorkomen. Doorgaan zou onverantwoord zijn.
Alle denkbare vormen van misstanden werden gesignaleerd, van ontbrekende archivering tot kinderhandel. Hoewel misstanden bij verschillende Nederlandse overheidsinstanties en de politiek bekend waren, ondernamen de betrokken partijen lange tijd geen acties. Signalen van misstanden werden genegeerd en niet opgevolgd door de Nederlandse overheid.
Joustra adviseerde om helemaal te stoppen met buitenlandse adopties, maar zo ver lijkt het kabinet dus niet te willen gaan. De Tweede Kamer liet na de presentatie van het rapport vorig jaar al blijken ook niet helemaal van interlandelijke adoptie af te willen.
Zembla besteedde in vier uitzendingen aandacht aan misstanden bij interlandelijke adopties. In reactie op de eerste uitzending zei minister Dekker nog dat de “primaire verantwoordelijkheid’’ voor een zorgvuldige adoptieprocedure bij de zendende landen lag en ligt. Maar op basis van latere informatie zei Dekker toch aanleiding te zien om het handelen van de Nederlandse overheid alsnog onder de loep te nemen.
In die uitzendingen bleek al dat de Nederlandse overheid van de misstanden op de hoogte was. Zo meldde Zembla twee jaar geleden nog dat de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie al in 1991 door de Nederlandse ambassade in Colombo zeer gedetailleerd geïnformeerd over zijn over ernstige misstanden rond adopties in Sri Lanka. Dat bleek uit correspondentie tussen de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar Zembla de hand op wist te leggen.
Bekijk hier Adoptiebedrog deel 1:
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.