AD: zorgen in Amersfoort over rubberen tegels op speelplaatsen
20-10-2016
•
leestijd 3 minuten
•
325 keer bekeken
•
Niet alleen in de kunstgraskorrels op Nederlandse voetbalvelden zitten stoffen die kankerverwekkend zijn, ook veel rubberen tegels in speelplaatsen, om kinderen te beschermen als ze hard vallen, bevatten deze stoffen. ZEMBLA toonde aan hoe de lobby van de autobranche probeerde deze tegels - net als bij de kunstgraskorrels - uit de Europese REACH-verordening te krijgen, de lijst waarop de productie van en handel in chemische stoffen wordt vastgelegd.
Kinderen zo min mogelijk blootstellen
Hoogleraar toxicologie Martin van den Berg waarschuwde in de ZEMBLA ‘Gevaarlijk spel’ dat het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van rubberen kunstgraskorrels niet goed was uitgevoerd. Van den Berg vindt dat je kinderen zo min mogelijk aan dergelijke stoffen moet blootstellen en noemt het onwenselijk om met rubberen tegels te werken zolang er geen duidelijkheid is over de risico’s. De hoogleraar pleit ervoor dat de rubberen tegels op dezelfde manier worden aangemerkt als consumentenproducten met daarin soortgelijke schadelijke stoffen. Dat is nu niet het geval.
Kinderen zien brokjes rubbertegel aan voor drop
Kinderen zagen de afgebrokkelde stukjes rubber onder de speeltoestellen in de Amersfoortse wijk Vathorst aan voor dropjes, schrijft het
AD
vandaag. Duizenden rubberen brokjes werden door kleine handjes bijeengegaard om er bergen mee te bouwen - de matten in het speeltuintje aan de Schatsberg verpulverden zo erg, dat ze er geen enkele moeite voor hoefden te doen. Nu de noodklok heeft geklonken over rubbergranulaat op kunstgrasvelden, slaan ouders in de Amersfoortse wijk ook
Stinkende rubberen tegels op de speelplaats
Naar aanleiding van de uitzending van ZEMBLA over de kunstgraskorrels, publiceerden we ook een artikel over het mogelijke risico van de zogenoemde valdempingstegels. Al in 2014 was daar ophef over toen er een klacht werd ingediend bij de NVWA over stinkende rubberen tegels op een kinderspeelplaats in Amersfoort. Uit onderzoek dat het RIVM vervolgens deed, bleek dat er een extreem hoge waarde aan PAK’s in de tegels zat. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. De EU kondigde in 2013 al aan dat voor acht soorten kankerverwekkende PAK’s een maximum van 0,5 milligram per kilo voor rubber speelgoedartikelen zou gaan gelden. Maar in de tegels van de speelplaats in Amersfoort zat 1.400 milligram per kilo, veel meer dan volgens deze ‘REACH-norm’ (de Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen) was toegestaan.
De kracht van de lobby
Zoals uit de uitzending ‘Gevaarlijk spel’ van ZEMBLA blijkt, heeft de lobby van de auto-industrie met succes geprobeerd om het rubber van de kunstgraskorrels uit de Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen (REACH) te houden. Zo konden ze de autobanden blijven recyclen tot bijvoorbeeld rubbergranulaat. Uit mails die ZEMBLA blijkt dat de lobby ook hoopte dat er voor de valdempingstegels een uitzondering zou komen. Zo schreef een medewerker van brancheorganisatie VACO aan ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Milieu: ‘Wij stellen het overigens zeer op prijs een en ander ook te realiseren ten behoeve van valdempingstegels’.
Lees het hele verhaal over de speeltuintegels in
ZEMBLA Extra
.
Kamervragen
De PvdA-kamerleden Yasemin Çegerek en Tjeerd van Dekken hebben
Kamervragen
gesteld aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze vinden dat het onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels op kunstgras voetbalvelden in Nederland zo snel mogelijk moet worden afgerond. Yasemin Cegerek en Tjeerd van Dekken: ,,Waarom wordt gezien de twijfel over de gezondheid van rubbertegels niet voor alternatieven gekozen?'' En zij vragen zich af waarom er bij de introductie van de tegels geen onderzoek is gedaan.
Kijk ook naar ‘Gevaarlijk spel’, de uitzending van ZEMBLA over de kunstgraskorrels op Nederlandse voetbalvelden.