Het is de hoogste tijd dat de Europese Commissie wetenschappelijke criteria opstelt die bepalen welke chemische stoffen hormonen kunnen ontregelen. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke chemicaliën verboden moeten worden. Het Europees Parlement gaf woensdag in Straatsburg een zware waarschuwing af.
Hormoonverstorende stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. Dergelijke chemicaliën kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker.
Het Europees Hof van Justitie tikte Brussel in december al op de vingers, omdat de regels er in 2013 hadden moeten zijn.
De Europese Commissie had wel criteria opgesteld, maar stelde wetgeving onder druk van het bedrijfsleven en de VS uit, aldus Europarlementariër Bas Eickhout. ,,
Het Europees Parlement geeft vandaag een duidelijk signaal: gezondheid is wat telt, niet economische winst. Criteria baseer je daarom op wetenschap.
”
Eickhouts collega Gerben-Jan Gerbrandy (D66) sluit zich bij hem aan. ,,
Het is uitzonderlijk dat het parlement een laatste waarschuwing geeft maar er was geen andere keuze. Niet alleen moet de commissie nu onmiddellijk de wetenschappelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen vaststellen, maar ook aantonen dat economische afwegingen daarin geen invloed hebben gehad.
"
De Commissie heeft laten weten woensdag met de wetenschappelijke criteria te komen. Hoe die er precies uit gaan zien is nog onduidelijk, evenals wat de consequenties zullen zijn. Op de lijst zal alleen staan welke stoffen schadelijk zijn. Pas daarna wordt bepaald of en in welke mate de stoffen worden toegestaan. Een proces dat gerust nog een jaar kan duren.
Andere Europese landen wilden de Europese regelgeving helemaal niet afwachten en hebben inmiddels zelfstandig stappen ondernomen. In Frankrijk is het gebruik van Bisfenol-A in voedselverpakkingen al verboden en in Denemarken krijgen zwangere vrouwen
uitvoerig voorlichting
over de gevaren van EDC's voor het ongeboren kind. In Nederland weigerde Minister Schippers van Volksgezondheid tot nu toe maatregelen te nemen omdat het volgens haar 'nog te vroeg is om hier concrete conclusies aan te verbinden'.
Anja Hazekamp van de Europese fractie van de Partij voor de Dieren stelt dat ,,
hormoonverstoorders nu direct van de markt moeten en halve maatregelen niet worden geaccepteerd.
''