Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ABN/AMRO verkoopt onzin: reactie ABN/AMRO

24-12-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
handel-in-honger-bij-degids-fm
Handel in honger
Op onze herhaaldelijke verzoeken om in de uitzending te reageren, weigerde ABN Amro in een interview toe te lichten of en op welke manier de bank betrokken is bij voedselspeculatie. Wel stuurde ABN Amro een korte verklaring waarin uiteengezet werd hoe de bank actief is op de markten voor commodity-derivaten.

ZEMBLA heeft op basis van deze verklaring en het SOMO-onderzoek besloten om de aandacht te richten op de rol die ABN Amro speelt als tussenpersoon op beurzen als de Chicago Board of Trade. De bank heeft de uitkomsten van het SOMO-onderzoek op dit punt niet betwist. Wel stelt ABN Amro dat deze rol van de bank niet kan worden opgevat als het faciliteren van speculatie. Feit is echter dat de bank als tussenpersoon de handel in voedselderivaten mede mogelijk maakt en ook verdient aan deze transacties die voor een belangrijk deel zuiver speculatief van aard zijn.

Op basis van de gegevens van ABN Amro heeft ZEMBLA besloten om de beleggingsproducten die de bank aanbiedt om te speculeren met voedsel (de zgn. turbo's in soft commodities) geen prominente plaats te geven in de uitzending. Uit de gegevens die ABN verstrekte bleek namelijk duidelijk dat de bedragen die in deze producten worden belegd, buitengewoon laag zijn.

In tegenstelling tot wat ABN Amro in reactie op de uitzending beweert, heeft ZEMBLA de verklaring van de bank dus weldegelijk meegewogen bij de totstandkoming van de documentaire.

Bekijk de uitzending ' Handel in honger ' van Sander Rietveld en Norbert Reintjens

Lees hier de reactie van ABN/AMRO:

Grondstoffenmarkten en ABN AMRO, 23 december 2011

In de uitzending van Zembla ‘Handel in Honger’ van 23 december 2011 wekt Zembla de suggestie dat ABN AMRO actief betrokken is bij voedselspeculatie. Dit is pertinent onjuist. ABN AMRO is niet betrokken bij voedselspeculatie. ABN AMRO doet niet aan proprietary trading. Dit betekent dat de bank niet handelt voor eigen rekening en geen posities aanneemt voor eigen gewin of speculatie. ABN AMRO is op een drietal manieren betrokken bij de grondstoffenmarkten. De grondstoffenmarkten zelf hebben voor het overgrote deel geen relatie met speculatie. Speculatieve activiteiten zijn slechts een klein onderdeel van deze markt. ABN AMRO houdt zich niet bezig met dit onderdeel.

In de uitzending van Zembla komen een aantal bancaire activiteiten aan bod. Dit zijn Clearing, Energy Commodoties & Transportation en turbo’s. Hieronder geeft de bank een toelichting op deze activiteiten.

Clearing
Clearing & Settlement gaan over het garanderen en financieel afwikkelen van effecten en derivatentransacties. Clearing is geen speculatieve activiteit. Door clearing van transacties wordt het tegenpartijrisico voor de belegger maximaal gereduceerd. Het gaat dus over het risicobeheer voor klanten. De klanten van ABN AMRO Clearing zijn over het algemeen market makers in financiële producten. Vanuit het ABN AMRO kantoor in Chicago worden wel op beperkte schaal klanten bediend die grondstoffen fysiek produceren. Deze klanten gebruiken termijncontracten (futures) om het prijsrisico af te dekken.

Energy Commodoties and Transportation
Bij Energy Commodities and Transportation (ECT) biedt ABN AMRO haar klanten voornamelijk handels- en projectfinancieringen. Dat wil zeggen dat ABN AMRO krediet verstrekt waarmee klanten (in het geval van Commodities) grondstoffen fysiek van A naar B kunnen transporteren of fysieke grondstoffen kunnen financieren. Daarnaast is het financiële risicobeheer voor de klant een belangrijk stuk van de dienstverlening van de bank. De handel van de grondstoffen gebeurt op de (grondstoffen)beurzen. Daarbij is ABN AMRO zelf geen tegenpartij.

Turbo’s
De turbo is een beleggingsproduct waarmee wordt ingespeeld op een koersbeweging. Turbo's kennen een zogenaamde hefboomwerking. Op het gebied van turbo’s biedt ABN AMRO 34 producten met een onderliggende relatie met grondstoffen. Dat is, bezien vanuit een totaalassortiment van 985 turbo’s relatief weinig. Deze 34 turbo’s vertegenwoordigen in totaal een waarde van minder dan € 500.000 aan beleggingen in turbo’s. Dit bedrag is minder dan 1% van ABN AMRO’s totale beleggingen in turbo’s. Naast het feit dat het met een turbo niet mogelijk is de prijs van de onderliggende te beïnvloeden, geeft een bedrag van minder dan € 500.000 – op een totaalmarkt van grondstoffen waarin duizenden miljarden euro’s omgaan – een aardig beeld van de zeer beperkte positie van ABN AMRO in deze markt.

Zembla
ABN AMRO heeft aan Zembla alle medewerking verleend en is volledig transparant geweest in de activiteiten die ABN AMRO heeft in de (agri)grondstoffenmarkten. De bank betreurt het dan ook dat de feiten en cijfers die zij gedeeld hebben met de redactie van Zembla geen aandacht krijgen in de uitzending.

Meer informatie over de grondstoffenmarkten? Het NRC Handelsblad heeft op 24 december jongstleden een uitgebreid artikel gepubliceerd over dit onderwerp. Dit artikel geeft volgens ABN AMRO een accurater en feitelijker beeld van de grondstoffenmarkt en de rol van speculatie.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor