Veel alleenstaande en rijke ouderen worden zodanig onder druk gezet door familieleden of bekenden dat ze zogenaamd vrijwillig geld en goederen aan hen schenken. Ouderen zijn vaak te goed van vertrouwen en daar wordt misbruik van gemaakt. Notarissen zijn mede debet aan deze situatie, omdat ze vaak niet nagaan of een oudere wel wilsbekwaam is. Notarissen werken daardoor regelmatig mee aan constructies die ouderen benadelen, bijv. bij het wijzigen van testamenten.
Een dergelijke situatie doet zich voor in Utrecht, waar de eenzame en dementerende mevrouw Ehrenfeld steeds afhankelijker werd van Hennie B., haar werkster. Door wijzigingen in het testament kreeg Hennie B. recht op het gehele vermogen van Ehrenfeld. Ook trouwden de werkster en de zwaar demente Ehrenfeld met elkaar. Na aangifte van oplichting door een buurman werd Hennie B. gearresteerd en veroordeeld. Het testament en het huwelijk werden nietig verklaard.
Mevrouw A. Herklots werd, na het overlijden van haar man, financieel uitgekleed door haar eigen dochter en diens partner. De notaris werkte mee aan een constructie waardoor Herklots bijna alles kwijtraakte. Op een gegeven moment vertrouwde Herklots haar dochter niet meer en nam ze contact op met haar zoon. De notaris kreeg een waarschuwing en de dochter en haar man verloren de civiele procedure, omdat ze volgens de rechter misbruik hadden gemaakt van Herklots. Herklots heeft haar woning en het meeste geld terug.
Rob S., orthopedisch chirurg, had al jaren een hechte relatie met de rijke weduwe mevrouw Gorter en kreeg veel dure cadeaus en geld van haar. Na haar overlijden bleek de chirurg haar enige erfgenaam te zijn. De familie kreeg argwaan over Gorters manier van overlijden. De chirurg werkte actief mee aan haar verstervingsproces en kreeg een berisping van het medisch tuchtcollege. Daarnaast werd hij beschuldigd van moord door de familie. Wegens gebrek aan bewijs werd de zaak geseponeerd.