Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aanklacht tegen militairen voor moord op IKON-journalisten: 'Het is nu of nooit'

19-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
bloemen bij kruizen IKON  in koelen bloede
Mensenrechtenorganisaties in El Salvador hebben bij de rechter een aanklacht ingediend tegen 26 militairen die verantwoordelijk zouden zijn voor de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in 1982.
De aanklacht bestaat uit een dossier met daarin de 26 namen van verantwoordelijke militairen. Dat dossier is ingediend bij de lokale rechter in de plaats Dulce Nombre de Maria met het uitdrukkelijke verzoek om nu eindelijk een onderzoek te starten. Gert Kuiper, de broer van de vermoorde journalist Jan Kuiper, ziet dat er nu een momentum is om de zaak  juridisch op te pakken: “De lokale rechter kan met deze lijst namen de eerste getuigen gaan horen en een dossier opbouwen. Het is nu of nooit.” 

Bloedige burgeroorlog

Het is bijna 40 jaar geleden dat de Nederlandse journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen in El Salvador worden doodgeschoten. Tussen 1980 en 1992 woedt er in het land een bloedige burgeroorlog. De Nederlandse journalisten willen de uitwerking van die oorlog op gewone gezinnen laten zien. Als ze op 17 maart 1982 in guerrillagebied komen, worden ze door militairen in een hinderlaag gelokt en vermoord. Zembla reconstrueert in 2018 wat er is gebeurt met de journalisten en ontdekt dat het brein achter de moord in de Verenigde Staten woont:

Bekijk de uitzending “In Koelen Bloede” 
Tot nu toe is er niemand veroordeeld voor de moord op de vier journalisten. Tot 2016 gold er in El Salvador een amnestiewet, waardoor de verdachten van oorlogsmisdaden niet vervolgd konden worden. Toen de wet verviel, hebben nabestaanden Gert Kuiper en Sonja ter Laag, de zus van Hans ter Laag, aangifte gedaan. Daaruit volgde een aanklacht in maart dit jaar.  Het dossier met de lijst met namen is een aanvulling op deze aanklacht. Onder andere de naam van kolonel Reyes Mena staat erop. De mensenrechtenorganisaties willen met dit dossier de druk op de rechter vergroten om het onderzoek te starten.

Oorlogsmisdaden

Ook Gert Kuiper hoopt dat de onderzoeksrechter nu actie onderneemt: “Het zou goed zijn als er na bijna 40 jaar aandacht komt voor de mensen die achter deze misdaden zitten. Niet alleen voor mijn broer en de drie andere Nederlandse journalisten. Er zijn door deze groep militairen veel meer mensen doelbewust vermoord. Zo zijn ook de vijf begeleiders van de Nederlandse journalisten doodgeschoten. Deze zaak zou als een voorbeeld kunnen dienen voor andere oorlogsmisdaden die tijdens de burgeroorlog zijn gepleegd en nooit voor de rechter zijn gekomen.” 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor