Het speciale politieteam Roze in Blauw verzamelt aangiften naar aanleiding van de uitspraken van minister Slob. Het OM bevestigt onderzoek te doen naar mogelijk strafbare uitspraken van de onderwijsminister. De minister zei maandag tijdens een Kamerdebat dat scholen de grondwettelijke vrijheid hebben om als voorwaarde voor toelating van kinderen, ouders verklaringen te laten ondertekenen waarin zij afstand nemen van homoseksualiteit.
Op Facebook en Instagram roept de politie op om aangifte te doen en daarvoor een afspraak te maken via het telefoonnummer 0900-8844. “Op onze landelijke piketlijn is door meerdere mensen de vraag gesteld of het mogelijk is om aangifte te doen. Na overleg met het Openbaar Ministerie en onze landelijke portefeuillehouder Discriminatie, blijkt er sprake te zijn van het strafbare feit discriminatie”, schrijft Roze in Blauw Amsterdam op Instagram.
Het OM nuanceerde het eerdere bericht van de politie vanmiddag: "Het OM heeft nog geen oordeel over de uitspraken van minister Slob van Onderwijs. Als aangiftes tegen de uitspraken wordt gedaan, zal de politie de aangiftes in behandeling nemen", zegt het OM in een toelichting op Twitter.
Brug te ver
Inmiddels is Slob enigszins teruggekomen op zijn eerdere uitspraken. Hij vindt niet dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin staat dat zij afstand nemen van homoseksualiteit. "Dat is een brug te ver", aldus de minister.
Hij laat onderzoek doen naar de verklaringen. "We gaan kijken of dat zo is", zei hij dinsdag. Slob wil weten wat er exact in de verklaringen staat die op sommige reformatorische scholen zou worden gevraagd. Hij is bereid de wet hierover aan te passen.
Volgens Slob is de vrijheid van onderwijs "nooit onbeperkt" en moet er een afweging komen als dit grondrecht botst met bijvoorbeeld het verbod op discriminatie. Of er met deze verklaringen sprake is van discriminatie, is volgens Slob "aan de rechter".
Burgerschapwet
Kinderen moeten veilig uit de kast kunnen komen "ongeacht op welke school ze ook zitten", zegt de minister. Dat staat volgens hem ook in de burgerschapwet en "daar kan ook geen school zich aan onttrekken".
Collega Ingrid van Engelshoven (Hoger Onderwijs) vindt ook dat "dit soort verklaringen niet kunnen". Zij vindt dat dit raakt aan het eerste artikel van de grondwet, dat discriminatie verbiedt en gelijke behandeling in gelijke gevallen vastlegt.
Eerder op de dag zei Slob nog dat scholen "de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen". Hij komt hier dus nu op terug. In de Tweede Kamer was kritiek op de houding van de bewindsman.
'Heel vervelend'
Hij vindt de discussie die is ontstaan "heel vervelend". Die kan volgens hem jonge homo's raken "want zij denken: wij mogen niet zijn wie wij zijn" en dat is niet zo. Kinderen moeten op elke school voor hun geaardheid kunnen uitkomen, benadrukt hij.
Slob kwam maandag in aanvaring met de Kamer over reformatorische scholen zoals het Van Lodenstein College. Die school weigert leerlingen als hun ouders geen 'identiteitsverklaring' ondertekenen. Meerdere partijen zijn hier verontwaardigd over en willen dat scholen daarmee stoppen.
Bron: ANP/politie
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.