Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aanbesteding communicatiesysteem C2000 vertraagd

04-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
nvj-wil-gesprek-met-ter-horst-over-c2000-en-wob
De aanbesteding van nieuwe communicatieapparatuur voor de brandweer moet deels worden gestopt. De Veiligheidsregio Midden- en West Brabant, die de apparatuur voor 15 veiligheidsregio’s in Nederland regelt, had de aanbesteding toegeschreven op maar één fabrikant, Motorola.
Andere fabrikanten van piepers, porto- en mobilofoons kregen dinsdag gelijk van de voorzieningenrechter in Breda. De rechter oordeelde dat andere fabrikanten te weinig tijd hebben gehad om apparatuur te ontwikkelen die wel aan de eisen voldoet.
De aanbesteding van C2000-apparatuur mag wel gewoon doorgaan, mede omdat de brandweer daarvan geen noodvoorraad of reserveapparatuur meer heeft.

Vijf consortia dingen naar de tender C2000.

C2000  in onderzoek ICT
Onlangs zei oud-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken maandag tegen de commissie-Elias die namens de Tweede Kamer onderzoekt waarom zoveel ICT-projecten bij de overheid mislopen dat de 'doelen en eisen van C2000 vooraf niet helder waren'  Remkes was betrokken bij de invoering van het C2000-systeem.
Toen het communicatiesysteem C2000 voor de hulpdiensten 15 jaar geleden werd ontwikkeld, is niet goed nagedacht over het doel, de eisen en de kosten. Ook is er niet goed gesproken met de mensen die ermee moesten gaan werken over wat ze precies nodig hadden. Dat had in het voortraject moeten gebeuren maar daarin is onvoldoende geïnvesteerd, waardoor toen al hiaten ontstonden.
Het nieuwe systeem werd in 1996 in gang gezet en in 2006 opgeleverd. Dat was niet alleen jaren te laat, maar het was ook veel duurder geworden. Bovendien vertoonde het gebreken en was er veel kritiek op van politie en brandweer, onder meer over de beperkte dekking.
Vernietigend rapport
De commissie hield hem voor dat C2000 bij oplevering 765 miljoen kostte, 30 procent meer dan begroot. Verder is de overheid 86 miljoen euro aan exploitatiekosten kwijt, 100 procent meer dan verwacht. Volgens Remkes was het een grove raming in 1996 en had die te maken met de technologie die toen gebruikt werd.
Volgens Remkes, nu commissaris van de Koning in Noord-Holland, zijn na een vernietigend rapport destijds van de Algemene Rekenkamer alsnog veel problemen opgelost. Maar „C2000 is een systeem dat nooit af is. En beter is altijd mogelijk.”

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.