De beschikbaarheid van alle geneesmiddelen die worden gebruikt op de Intensive Care (IC) en geneesmiddelen die specifiek worden gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten, worden per direct gemonitord. Daarnaast zal er via verschillende maatregelen ingezet worden op de continuïteit van de algehele geneesmiddelenvoorziening in de komende weken en maanden. Dat schrijft minister Martijn van Rijn (Medische Zorg) donderdag in
een brief aan de Tweede Kamer. Het blijft onduidelijk wat de consequenties zijn van de exportstop van geneesmiddelen door India en de uitbraak van corona in China.
Consequenties niet duidelijk Van Rijn schrijft dat hij van de koepels van apotheken heeft begrepen dat vrijwel iedereen in de afgelopen dagen geholpen kon worden aan zijn geneesmiddel. "Dat neemt niet weg dat er verscherpte monitoring nodig is als het gaat om de geneesmiddelenvoorziening in de komende weken, mede omdat in korte tijd veel meer geneesmiddelen aan patiënten zijn uitgereikt dan normaal." Van Rijn heeft vanwege de zorgen om de onrustige markt, het Coronaberaad Beschikbaarheid Geneesmiddelen (CbBG) ingesteld. Het doel van dit overleg is om te inventariseren welke zorgen partijen, zoals fabrikanten, groothandels en apothekers, hebben.
Van Rijn schrijft ook dat het 'besef' heerst dat er veel gaande is in landen waar veel geneesmiddelen worden geproduceerd. "Zoals in China, waar de productie inmiddels weer op stoom lijkt te zijn en in India, waar we nu maken hebben met een lock-down." Volgens de minister zijn de precieze consequenties hiervan nog niet duidelijk. Begin maart beperkte India, 's werelds belangrijkste leverancier van genierek geneesmiddelen, de export van 26 werkzame stoffen en de daaruit vervaardigde medicijnen. Het gaat om medicijnen als Paracetamol en verschillende soorten antibiotica. India vreest zelf op termijn medicijntekorten door de uitbraak van het coronavirus.