77 vrouwen overleden door bijwerkingen anticonceptiepillen
17-07-2017
•
leestijd 3 minuten
•
6464 keer bekeken
•
77 vrouwen zijn de afgelopen 25 jaar overleden na het gebruik van anticonceptiepillen. Dat blijkt uit cijfers van het bijwerkingscentrum Lareb, schrijft het AD maandag. Een van die omstreden anticonceptiepillen is de Diane-35. Het gebruik van deze pil is inmiddels aan banden gelegd.
Risico Diane-35
De Diane-35 pil zorgde in 2013 voor veel ophef in Nederland. De pil, die eigenlijk niet officieel was bedoeld als anticonceptiepil, bleek de kans op trombose en embolie te vergoten. Diane-35 mocht alleen worden voorgeschreven als medicijn tegen ernstige acne en overbeharing. Maar artsen schreven de pil ook voor als anti-conceptie. Tientallen vrouwen overleden door de bijwerkingen van deze pil, zo was te zien in de aflevering
‘Fatale pil’
, waarin ZEMBLA keek hoe de beoordeling en de controle van de Diane-35 pil was verlopen.
Ook andere anticonceptiepillen
De sterfgevallen betreffen niet alleen de Diane-35 (33 sterfgevallen), maar ook om andere pillen zoals Marvelon (29 sterfgevallen) en Yasmin (15 sterfgevallen). “Het zijn meldingen waarbij men vermoedt dat het overlijden een gevolg is van de bijwerkingen van anticonceptiepillen'', zegt Lareb-directeur Agnes Kant in
het AD
.
Niet verboden
Ondanks de risico's van Diane-35 is de pil in Nederland niet verboden. Volgens Kant is dat omdat de risico’s al veel langer bekend waren en er uit de meldingen geen nieuwe bijwerkingen naar voren kwamen. Daarbij is de Diane-pil in 2014 uit het basispakket gehaald, werden de waarschuwing voor bijwerkingen verder aangescherpt en kwam er extra voorlichtingsmateriaal.
Meer gevallen van bijwerkingen dan gemeld
Volgens Agnes Kant ligt het aantal vrouwen dat te maken heeft gehad met ernstige bijwerkingen waarschijnlijk hoger. Dat zegt ze maandag op
BNR Nieuwsradio
. Ze roept vrouwen daarom op om er altijd melding van te maken: “Lang niet alle bijwerkingen die optreden worden bij ons gemeld, dus dat moeten mensen vooral doen. Die meldingen zijn vooral bedoeld om inzicht te krijgen in nieuwe bijwerkingen en nieuwe aspecten van bijwerkingen.”
Gebruik afgenomen
Uit nieuwe cijfers van het Europees Geneesmiddglenbureau EMA blijkt dat de Diane-pil nu in 84 procent van alle gevallen goed wordt voorgeschreven. Vrijwel alle vrouwen weten nu ook wat de risico’s van het medicijn zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen concludeert dat artsen bewust zijn van de bijwerkingen. Het gebruik van anticonceptiepillen met risico’s zoals Diane-35, Marvelon, Minulet, Yasmin en Cerazette is de afgelopen jaren sterk gedaald van 180.000 in 2012 naar 44.000 in 2015. Dit heeft vooral te maken met de afname van het gebruik van de Diane-35 pil. Dat daalde van 161.000 vrouwen in 2011 naar dertienduizend in 2013.
Te lang geduurd
Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan het LUMC, merkt ook dat het een beter gaat, maar vindt dat het wel te lang heeft geduurd: “We wisten bij bijvoorbeeld bij de Yasmin in 2009 al dat er risico’s waren voor gezonde jonge vrouwen. En toen ZEMBLA de uitzending maakte over de Diane-35 pil werden we ook stevig gealarmeerd. Ook dat was eigenlijk allang bekend. Maar het heeft nog jaren geduurd voordat de voorlichting beter werd. Je merkt dan toch dat de macht van het geld, de farmaceutische industrie dus, ervoor zorgt dat het langer duurt voordat dergelijke risico’s écht aangepakt worden. Dat vind ik kwalijk. In de jaren dat we de risico’s van deze pillen al kenden hebben veel jonge vrouwen ze toch doorgeslikt en trombose gekregen. Dat had niet gehoeven.”
Strengere aanbevelingen
Hoogleraar Rosendaal vindt dat de overheid strenger moet worden in haar aanbevelingen over het voorschrijven van deze pillen: “Ik wil niet zeggen dat deze pillen verboden moeten worden, maar ik zou graag zien dat de overheid aanbeveelt ze niet meer voor te schrijven. Alle anticonceptiepillen beschermen even goed tegen zwangerschap, kies dan voor de veiligste met de minste bijwerkingen. Dan voorkom je een hoop ellende.”