Een op de vijf leraren krijgt een burn-out, nergens is dat zo hoog als in het onderwijs. Scholen moeten lesuren en soms complete vakken schrappen, vanwege het tekort aan leraren. Bovendien zien leraren het niveau van de leerlingen dalen.
Zo gaan kinderen met een kennisachterstand van twee jaar naar het voortgezet onderwijs. En universiteiten moeten bijspijkerlessen wiskunde geven, omdat het niveau van de eerstejaars studenten beneden de maat is. Zembla onderzoekt de werkdruk onder leraren en de gevolgen voor het onderwijs.
Samenstelling en regie: Dirk Mostert Research: André Nelis Eindredactie: Manon Blaas
Op verzoek van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft staatssecretaris Dekker (OCW) zijn reactie op de uitzending '6- voor de leraar' van Zembla over werkdruk in het onderwijs. Ook in deze reactie gaat de staatssecretaris niet in op vragen die ZEMBLA heeft gesteld.
Schriftelijke vragen aan Staatssecretaris Dekker
ZEMBLA vroeg de verantwoordelijk staatssecretaris, Sander Dekker, om een interview. Hij ging niet op het verzoek in. Op de
schriftelijke vragen
die ZEMBLA vervolgens stelde, kreeg de redactie slechts gedeeltelijk antwoord.
De Inspectie van Onderwijs. De financiële situatie in het onderwijs, 2014.
In dit rapport zijn per onderwijssector de nodige kengetallen te vinden. Verder kijkt het rapport naar zaken als rechtmatige en doelmatige besteding van de onderwijsbekostiging en het bestuurlijk opereren van onderwijsinstellingen. Dan gaat het bijvoorbeeld om private activiteiten en het personeelsbestand van een instelling.