426 medicijnen niet verkrijgbaar in apotheek
13-03-2014
• leestijd 2 minuten
Het aantal medicijnen dat niet leverbaar is, stijgt explosief: in 2013 was een recordaantal van 426 geneesmiddelen onverkrijgbaar; in 2004 waren dit er nog 91. Patiënten draaien steeds vaker op voor de kosten om middelen uit het buitenland te halen. Daarover schrijft het AD.
Hoge kosten
Patiënten draaien steeds vaker op voor de kosten om middelen uit het buitenland te halen. Sinds 2008 worden in Nederland alleen nog de goedkoopste geneesmiddelen vergoed. Hierdoor wordt naar schatting 150 miljoen euro bespaard. Maar er zijn ook nadelen. Sommige leveranciers besluiten om medicijnen eerder van de markt te halen als ze in Nederland niet of nauwelijks meer worden voorgeschreven.
Alternatieven
De Stichting Farmaceutische Kengetallen stelt dat apothekers hierdoor elke maand bij zo'n 580.000 voorschriften op zoek moeten naar een alternatief. Vorig jaar benadrukte apothekersorganisatie KNMP al dat het ,,dodelijk kan zijn als een patiënt een bepaalde pil niet slikt''. Het gaat onder meer om medicijnen tegen kanker, parkinson en diabetes. Het aantal middelen dat niet meer beschikbaar is is met 25 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar cijfers van de apothekersorganisatie KNMP.
Wisselen leidt tot problemen
Artsen van epilepsie- en psychiatrische patiënten zien hun spreekkamer vollopen als de apotheek afwijkt van het recept en een ander medicijn meegeeft dan ze gewend zijn. Het wisselen kan ook leiden tot een nieuwe epileptische aanval. Vaak met ernstige sociale gevolgen zoals het verlies van hun baan of een ontzegging van de rijbevoegdheid.
Bij psychiatrische patiënten heeft het wisselen een slechte invloed op het trouw innemen van de medicijnen, soms met een psychose tot gevolg. Artsen pleiten daarom in ZEMBLA -
'Ellende op recept'
voor het zo min mogelijk wisselen van medicijnen om verwarring en ellende bij patiënten te voorkomen.