Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

4000 melkboeren roepen op tot importstop kalveren

17-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1507 keer bekeken
  •  
ANP-25710787

Vierduizend melkveeboeren roepen op tot een stop op de import van kalveren. Zij vinden de jaarlijkse import van 800.000 kalveren in strijd met de kringloopambities van minister Schouten. Dat schrijven zij in een brandbrief aan de minister. Melkveeboer Gerard Stam, een van de opstellers van de brief, tegen ZEMBLA: “Ik snap niet hoe de minister de kalverimport in dat plaatje kan plaatsen. Dat staat er gewoon haaks op.” Ook stellen zij dat de grootschalige import en de monopoliepositie van de Nederlandse VanDrie Group zorgen voor een structureel te lage kalverprijs.

Het Netwerk Grondig schreef de brandbrief. De Dutch Dairymen Board sloot zich daarbij aan. Samen vertegenwoordigen zij 4000 Nederlandse melkveeboeren.

Ook stichting Dier&Recht stuurde een brandbrief naar de minister over de import van kalveren

Welzijn
Ook verschillende deskundigen zijn kritisch op de import van kalveren, zo blijkt uit ZEMBLA. Frank van Eerdenburg is hoofddocent welzijn en huisvesting van landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht. Hij pleit ervoor om de import van kalveren te stoppen. “Dan heb je een heel groot dierenwelzijnsprobleem opgelost. Dus ik zou zeggen: per direct stoppen.”

Jos van de Sande, gepensioneerd ggd-arts gespecialiseerd in infectieziekten, is het daarmee eens. Hij wijst erop dat er dankzij de import van kalveren dierziekten mee naar Nederland kunnen komen. “Het is een open zenuw. Elke keer zul je zien dat er nieuwe infecties komen.” Zo werd de MKZ-crisis van 2001 veroorzaakt door de import van kalveren.

Antibiotica
Dick Heederik, voorzitter van het expertpanel van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa), ziet ook risico’s aan de import. De SDa richt zich op het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. In de kalverhouderij “wordt relatief veel gebruikt. En dat komt omdat de sector relatief open is. Dieren vanuit allerlei bedrijven, uit allerlei landen.”

Bovendien is de blankvleeskalverhouderij de enige veehouderij waar het aantal resistente ESBL-bacteriën toeneemt, zo blijkt uit een jaarlijkse monitoring van de Wageningen Universiteit. Volgens de Gezondheidsraad is ESBL een van de meest risicovolle resistente bacteriën. Heederik: “Als je die bacterie bij je draagt en je geeft een patiënt antibiotica, (…) dan werkt dat antibioticum niet.”

Minister Schouten
Minister Schouten schrijft in een reactie aan Zembla: “De kalfsvleessector heeft de afgelopen jaren al gewerkt aan verduurzaming, maar er moet meer gebeuren. Om circulair te worden moeten overheid, producenten en consumenten (bijv. door een hogere vraag naar duurzaam kalfsvlees) samenwerken. Daarbij wordt er gekeken naar mogelijkheden om kalverimport met lange afstandstransporten te beperken.”

Export
Minister Schouten presenteerde eerder dit jaar haar ambities voor kringlooplandbouw. Boeren moeten “waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat.” Vorig jaar ging VanDrie mee met minister Schouten op handelsmissie naar China, om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor de export van kalfsvlees.

Melkveeboeren moeten kalfjes die geboren worden, verplicht twee weken op hun erf houden. Daarna worden de meeste kalfjes verkocht aan de Nederlandse VanDrie Group. VanDrie houdt de kalveren tot ze een halfjaar oud zijn, slacht ze en exporteert 95% van het vlees naar het buitenland. VanDrie is wereldmarktleider op het gebied van kalfsvleesproductie, met een omzet van ruim twee miljard euro.

Kijk de eerste minuten uit de uitzending 'Het gouden kalf':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor