Vierduizend
melkveeboeren roepen op tot een stop op de import van kalveren. Zij vinden de jaarlijkse
import van 800.000 kalveren in strijd met de kringloopambities van minister
Schouten. Dat schrijven zij in een brandbrief aan de minister. Melkveeboer
Gerard Stam, een van de opstellers van de brief, tegen ZEMBLA: “Ik snap niet
hoe de minister de kalverimport in dat plaatje kan plaatsen. Dat staat er
gewoon haaks op.” Ook stellen zij dat de grootschalige import en de
monopoliepositie van de Nederlandse VanDrie Group zorgen voor een structureel
te lage kalverprijs.
Het
Netwerk Grondig schreef de brandbrief. De Dutch Dairymen Board sloot zich
daarbij aan. Samen vertegenwoordigen zij 4000 Nederlandse melkveeboeren.
Ook stichting Dier&Recht stuurde een brandbrief naar de minister over de import van kalveren
Welzijn
Ook
verschillende deskundigen zijn kritisch op de import van kalveren, zo blijkt
uit ZEMBLA. Frank van Eerdenburg is hoofddocent welzijn en huisvesting van
landbouwhuisdieren aan de Universiteit Utrecht. Hij pleit ervoor om de import
van kalveren te stoppen. “Dan heb je een heel groot dierenwelzijnsprobleem
opgelost. Dus ik zou zeggen: per direct stoppen.”
Jos
van de Sande, gepensioneerd ggd-arts gespecialiseerd in infectieziekten, is het
daarmee eens. Hij wijst erop dat er dankzij de import van kalveren dierziekten
mee naar Nederland kunnen komen. “Het is een open zenuw. Elke keer zul je zien
dat er nieuwe infecties komen.” Zo werd de MKZ-crisis van 2001 veroorzaakt door
de import van kalveren.
Antibiotica
Dick
Heederik, voorzitter van het expertpanel van de Autoriteit
Diergeneesmiddelen (SDa), ziet ook risico’s aan de import. De SDa richt zich op
het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. In de kalverhouderij
“wordt relatief veel gebruikt. En dat komt omdat de sector relatief open is.
Dieren vanuit allerlei bedrijven, uit allerlei landen.”
Bovendien
is de blankvleeskalverhouderij de enige veehouderij waar het aantal resistente
ESBL-bacteriën toeneemt, zo blijkt uit een jaarlijkse monitoring van de
Wageningen Universiteit. Volgens de Gezondheidsraad is ESBL een van de meest
risicovolle resistente bacteriën. Heederik: “Als je die bacterie bij je draagt
en je geeft een patiënt antibiotica, (…) dan werkt dat antibioticum niet.”
Minister
Schouten
Minister
Schouten schrijft in een reactie aan Zembla: “De kalfsvleessector heeft de
afgelopen jaren al gewerkt aan verduurzaming, maar er moet meer
gebeuren. Om circulair te worden moeten overheid, producenten en
consumenten (bijv. door een hogere vraag naar duurzaam kalfsvlees)
samenwerken. Daarbij wordt er gekeken naar mogelijkheden om kalverimport met
lange afstandstransporten te beperken.”
Export
Minister
Schouten presenteerde eerder dit jaar haar ambities voor kringlooplandbouw.
Boeren moeten “waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten
op natuur, milieu en klimaat.” Vorig jaar ging VanDrie mee met minister
Schouten op handelsmissie naar China, om nieuwe afzetmarkten aan te boren voor
de export van kalfsvlees.
Melkveeboeren
moeten kalfjes die geboren worden, verplicht twee weken op hun erf houden.
Daarna worden de meeste kalfjes verkocht aan de Nederlandse VanDrie Group.
VanDrie houdt de kalveren tot ze een halfjaar oud zijn, slacht ze en exporteert
95% van het vlees naar het buitenland. VanDrie is wereldmarktleider op het
gebied van kalfsvleesproductie, met een omzet van ruim twee miljard euro.
Kijk de eerste minuten uit de uitzending 'Het gouden kalf':
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.