Een coalitie van 34 organisaties op het terrein van wonen, bouwen, zorg en welzijn wil de komende 10 jaar 1 miljoen huizen bouwen. Zo moeten er meer betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar komen voor starters en doorstromers en voor alle inkomens en generaties.
In het samenwerkingsverband zitten partijen als de Nederlandse ggz, Vereniging Eigen Huis, Techniek Nederland, ouderenbond ANBO en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
De agenda bestaat uit de volgende vier stappen:
- Een miljoen nieuwe woningen bijbouwen.
- Wonen betaalbaar houden voor huurders en kopers.
- Wijken en buurten verbeteren en vitaal en leefbaar houden.
- Sneller alle woningen verduurzamen.
De organisaties hebben de voorstellen en afspraken vastgelegd in de Actieagenda Wonen. Samen met het volgend kabinet willen de partijen de plannen snel tot uitvoering brengen. Ze roepen het kabinet op zijn bijdrage te leveren zodat er snel kan worden begonnen.
'Het wordt alleen maar erger'"Wonen dreigt voor veel
mensen onbetaalbaar te worden. Als we niet rigoureus ingrijpen wordt
het alleen maar erger. De sleutel ligt in meer aanbod, vooral in het
middensegment. Om weer naar gezonde regionale woningmarkten
te groeien, moet de woningbouwproductie in alle prijssegmenten
verhoogd worden. Daarvoor is nodig dat alle overheden, maatschappelijke organisaties en marktpartijen zich gezamenlijk inzetten", zo staat in het actieplan.
Volgens de coalitie komt Nederland nu al meer dan 330.000 huizen tekort. Een hele generatie dreigt volgens de organisaties de aansluiting op de woningmarkt te verliezen. Ook gaat de leefbaarheid in een aantal wijken achteruit en komt de verduurzaming van woonwijken niet snel genoeg van de grond. Snelle bouw van huizen moet worden bereikt door meer woningen bouwen op snel te ontwikkelen locaties, waardoor geen 71.000, zoals nu maar 100.000 nieuwe woningen per jaar kunnen worden gebouwd
Tot de grensInitiatiefnemer Martin van Rijn, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes: "Veel te veel mensen in Nederland wachten op een huis. En we maken ons zorgen over kwetsbare wijken en bewoners die soms andere hulp en zorg nodig hebben dan voor hen beschikbaar is. De urgentie is hoog. Daarom hebben wij allemaal gekeken wat wij de komende jaren kunnen doen en zijn daarbij tot de grens van onze mogelijkheden gegaan."
De crisis op de woningmarkt duurt inmiddels al een aantal jaar. In 2018 zei bijzonder hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn tegen Zembla: “alle problemen zijn terug te voeren op het feit dat we niet in staat zijn om meer te bouwen.” De woningcrisis heeft volgens deskundigen verschillende oorzaken. “Een van de redenen dat we er niet in slagen om meer woningen te bouwen is het gebrek aan bouwvakkers en materialen”, zei Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft.
Meer over de oorzaken achter de woningcrisis lees je hier.