Ongeveer 1200 post Covid-19 patiënten hebben zich de afgelopen maanden gemeld bij C-support voor nazorg. Dat zegt Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis van C-support. Post Covid-19 patiënten zijn mensen die maanden na een coronabesmetting nog steeds ernstige klachten hebben.
C-support is de opvolger van Q-support dat landelijk actief was met advies en begeleiding voor Q-koortspatiënten met chronische Q-koorts en mensen met QVS, het Q-koortsvermoeidheidssyndroom.
C-support probeert met hulp van de rijksoverheid een programma op te stellen met artsen en specialisten en Arbo-artsen om te kijken hoe post Covid-19 patiënten beter geholpen kunnen worden.
Opvallend veel jonge mensenOpvallend is dat vooral jonge mensen zich hebben gemeld bij C-support. “Het zijn bijna allemaal mensen van 18 tot 60 jaar oud die vol in het leven stonden en aan het werk waren en ineens zijn gevloerd. Klachten variëren. Na geringe inspanning kunnen mensen twee weken ziek op bed liggen. Er zijn ook patiënten met krachtsverlies, blackouts, en vermoeidheid. Werken kan niet meer”, aldus Olde Loohuis.
Volgens Olde Loohuis krijgt ongeveer 1.5 tot 2 procent van alle coronapatiënten te maken met deze chronische aandoening.
Post-Covid lijkt op QVSEr is nog veel onduidelijk over post Covid-19. Een effectieve behandeling van de chronische variant is er volgens Olde Loohuis nog niet. “Daarom is er fundamenteel onderzoek nodig.” Wel duidelijk is dat het ziektebeeld ontzettend veel lijkt op QVS, het Q-koortsvermoeidheidssyndroom.
Onderzoeken naar verband corona en Q-koortsEr lopen inmiddels ook allerlei onderzoeken naar het verband tussen Q-koorts en Covid-19. Daarover
berichtte Zembla in april vorig jaar. De onderzoeken moeten uitwijzen of mensen die eerder Q-koorts hebben gehad een grotere kans hebben op het krijgen van Covid-19.
Ook wordt gekeken of een infectie met Covid-19 ernstiger verloopt bij mensen die ook Q-koorts hebben gehad. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de GGD Hart voor Brabant, het Nivel en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
VragenlijstHet Jeroen Bosch Ziekenhuis en het RIVM deden van 2011 tot en met 2013 onderzoek onder mensen die in de periode van 2007 tot en met 2009 een acute Q-koortsinfectie hadden. De deelnemers die destijds toestemming gaven opnieuw te worden benaderd voor vervolgonderzoek ontvangen in januari een oproep van het RIVM om een vragenlijst in te vullen.
Mensen kunnen zich dus niet zelf opgeven. De deelnemers wordt onder meer gevraagd of ze het afgelopen jaar gezondheidsklachten hebben gehad die (mogelijk) te maken hebben met Covid-19. Als dat zo is, wordt gevraagd of zij getest zijn, hun huisarts hebben bezocht en/of in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Screening bij huisartsenpraktijkenEr liep al
een onderzoek bij verschillende huisartsenpraktijken naar QVS. Uit een grote screening onder patiënten met een risicoprofiel, moet blijken of er veel meer Q-koortsbesmettingen in Nederland zijn dan gedacht.
Het bloed van de patiënten die in de risicogroepen vallen, gaat naar het lab voor onderzoek, waar vastgesteld kan worden of de Q-koortsbacterie aanwezig is in de bloedvaten. Het bloed van deze patiënten wordt volgens Olde Loohuis ook onderzocht op corona. De resultaten met betrekking tot Q-koorts worden volgende maand verwacht. De Covid-19 onderzoeksresultaten laten nog even op zich wachten.