Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

100 miljoen extra tegen oprukken onderwereld

12-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Paleis Justitie
Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit om de verweving van onderwereld en bovenwereld aan te pakken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil vooral de georganiseerde drugscriminaliteit aanpakken. Met drugslabs en liquidaties van rivalen in gewone woonwijken, door het dumpen van restgif in de natuur en het bedreigen van burgemeesters ondermijnt die de samenleving.
De georganiseerde criminaliteit is al jaren een groot probleem, zeker in Brabant, en raakt steeds meer verweven met de bovenwereld. Nadat ambtenaren en zelfs burgemeesters te maken kregen met intimidatie en bedreigingen, deden Brabantse bestuurders dringende oproepen aan Den Haag om de problemen serieus te nemen en meer middelen en politiecapaciteit beschikbaar te stellen. 
Misdaad loont
ZEMBLA maakte in 2015 de uitzending ‘ Misdaad loont ’ over de georganiseerde misdaad in Brabant. Met lik-op-stuk beleid proberen de burgemeesters al jaren het tij te keren in de regio: panden worden gesloten, geld en goederen afgepakt. Maar de gevolgen zijn soms groot en beangstigend:  hun auto’s worden in brand gestoken, de burgemeester van Helmond dook enige tijd onder en burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen ontving een doodsbedreiging:
Volgens Grapperhaus worden criminelen steeds slimmer. "Dus heb je ook meer nodig" zegt hij in het AD. Zoals afgesproken bij het aantreden van het kabinet is er eenmalig 100 miljoen euro beschikbaar voor de strijd tegen het oprukken van criminelen in de bovenwereld. Vanaf volgend jaar komt er jaarlijks ook nog 10 miljoen euro vrij voor hetzelfde doel. Met de eerste van die miljoenen wil de minister ervoor zorgen dat de politie meer kijk krijgt op de criminele netwerken.
Burgemeester maakt zich grote zorgen om hoge aantal moorden in Brabant
Betere samenwerking
Grapperhaus wil de samenwerking tussen de verschillende partijen verbeteren. "De politie heeft een vermoeden, de belastingdienst weet iets, de fiscale opsporingsdienst. Maar we moeten die puzzelstukken bij elkaar zien te krijgen."
Het leeuwendeel van het ondermijningsfonds, 85 miljoen, ligt klaar voor plannen uit de regio. De agenten en anderen die de infectie van het vastgoed, de recreatiesector, vervoersbedrijven en notaris- en advocatenkantoren door criminelen bestrijden, weten immers het beste wat er ter plaatse moet gebeuren.
Makkelijker drugspanden sluiten
Grapperhaus wijst erop dat het voor burgemeesters verder gemakkelijker wordt om verdachte panden te sluiten. Daarnaast onderzoekt hij of hij nieuwe synthetische drugs kan verbieden.
De onderwereld heeft volgens de minister kunnen oprukken, omdat de politie de afgelopen jaren andere prioriteiten had. "Doordat we andere vormen van criminaliteit hebben aangepakt, hebben we ook een slimmere, betere tegenstander gecreëerd."
Oud-procureur Steenhuis legde in 'Misdaad loont' uit waarom hij criminelen de best beschermde diersoort van Nederland noemt:
Bron: ANP

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor