De woningnood zal vast geen onbekend begrip zijn. Maar waarom is er eigenlijk woningnood? En wat houdt het precies in?
De woningnood is simpelweg het tekort aan woningen. En in Nederland is er zo’n groot tekort dat we kunnen spreken van een nood. Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) zegt dat er aan het in 2024 een tekort van meer dan vierhonderdduizend woningen is. Een groot probleem dus.
Volgens de rijksoverheid is de woningnood te wijten aan onder meer bevolkingsgroei, lange bouwprocedures, beperkte bouwgrond, veranderende gezinssamenstelling, hoge kosten en de stikstofcrisis.
De gevolgen hiervan zijn groot. Zo blijven steeds meer jongeren langer thuis wonen, zorgt de woningmarkt voor kansenongelijkheid en worden wachtrijen voor bijvoorbeeld sociale huurwoningen steeds langer, waardoor het probleem groter blijft worden. Ook durven veel jonge huurders geen onveilige situaties te melden bij de verhuurders. Ruim de helft van de hurende jongeren denkt dat hun huisbaas misbruik maakt van de woningnood. 27% durft onveilige situaties niet te melden.
De plannen van de overheid om negenhonderdduizend nieuwe woningen te bouwen voor 2030, zetten nog weinig zoden aan de dijk. En dat terwijl die nieuwe huizen zo hard nodig zijn.