Overal kunnen wonen. Dat klinkt best chill, toch? Als je in een camperbus woont, kan dat.
Als je gaat wonen in een camperbusje, bespaar je een hoop geld. Je betaalt bijvoorbeeld niet voor gas, water en licht, en je betaalt ook geen huur en geen hypotheek. Maar vergis je niet. Je betaalt wel voor andere dingen: brandstof en reparaties bijvoorbeeld. En de aanschaf van je bus kost natuurlijk ook flink wat geld: dat kan tussen de 40.000 en 100.000 euro zijn voor een nieuwe bus en tussen de 10.000 en 60.000 euro voor een tweedehands bus. En let op, want in Nederland mag je niet overal je camper neerzetten. Je betaalt dus ook voor camperplekken.
Wildkamperen is illegaal in Nederland. Je moet dus op een camperplek staan. Dat kost je tussen de zeven en twintig euro per nacht. Doordat je je bus niet zomaar overal neer kan zetten, is het niet altijd even makkelijk om een gunstige locatie te vinden. Als je bijvoorbeeld een avondje in Utrecht op stap gaat, is de dichtstbijzijnde plek vijftien minuten fietsen.
Een bus is natuurlijk een stuk kleiner dan een appartement. Een busje is vaak ongeveer vijf meter. En je hebt geen losse kamers het is een woonkamer, slaapkamer, keuken en wc in een.
Het wonen is een bus kan minder veilig aanvoelen dan een huis met stevige muren. Het is dan ook niet gek als je je zorgen maakt om je veiligheid. Raïsha deelt een paar tips om met een gerust hart te kunnen slapen in je bus.
Thema's: