Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurkalender & Fenolijn 035-6711338

Onze Fenolijn is nu ook te bereiken via Whatsapp! Gewoon via het nummer 035-6711338. Stuur een spraakmemo of een opname in, vinden we leuk! Uiteraard kan inspreken op het vaste nummer ook nog steeds.

De bloei van het eerste sneeuwklokje, de paddentrek, de terugkomst van de gierzwaluwen. Heb je iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel dan naar onze voicemail 035-6711338! Vermeld bij het inspreken van de Fenolijn wel duidelijk de vindplaats (plaatsnaam en straat). Honderden luisteraars bellen wekelijks de fenolijn, het antwoordapparaat van De Natuurkalender. En dat is belangrijk want elke waarneming is belangrijke informatie over eventuele verschuivingen in de natuur door veranderingen in het klimaat. 

Fenolijn en Natuurkalender

In 2001 bedacht Arnold van Vliet, van de Universiteit Wageningen, samen met Vroege Vogels, de Fenolijn. Onze vaste rubriek over de eerstelingen en laatstelingen in de natuur. OP de website van de Natuurkalender zien we hoe het klimaat de natuur beïnvloed. Dit initiatief brengt samen met het Nederlandse publiek de gevolgen van veranderingen in weer en klimaat voor planten en dieren in beeld. Duizenden vrijwilligers geven aan De Natuurkalender door wanneer in hun eigen achtertuin of directe omgeving planten in bloei komen, vlinders verschijnen, vogels vanuit hun overwinteringsgebieden in Nederland aankomen of wanneer bladeren van de bomen vallen. De Natuurkalender geeft een actueel beeld van de Nederlandse flora en fauna in dit seizoen.

Arnold van Vliet werkt bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse en bij de stichting voor Duurzame Ontwikkeling als coördinator van De Natuurkalender. Het belangrijkste onderwerp van studie is fenologie: de bestudering van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur (bijvoorbeeld start van bloei, bladontplooiing, verschijnen insecten). Het doel van De Natuurkalender is het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich in de natuur voordoen en van de veranderingen die daarin optreden.

Lees meer over de natuur deze maand op de Natuurkalender

Frater Willibrordus Prijs

Hij was achttien jaar lang onze vaste, herkenbare stem op de Fenolijn: Frater Willibrordus uit De Bilt. Hij overleed in september 2019 op 91-jarige leeftijd. Om zijn liefde voor de natuur te eren gaan we de mooiste, meest inspirerende, bijzondere waarneming op de Vroege Vogels fenolijn  jaarlijks belonen met: ‘De Frater Willibrordus Prijs’.  We reiken deze prijs uit rond zijn geboortedag, op 20 februari. De distelvlinder van Hans Gartner won deze prijs voor het eerst in 2020. 

Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Een gemis voor ons, de makers van Vroege Vogels, maar nog meer een gemis voor alle vaste luisteraars van de Fenolijn, waar iedereen z’n waarneming van eerstelingen en andere fenomenen uit de natuur kan inspreken. 

Wat is dit?

Je bent een soort tegengekomen die je niet met zekerheid kan benoemen. Stel die vraag dan op het Forum . Je kan er ook een foto aan toevoegen. Deskundigen en andere bezoekers van de site zullen je vraag beantwoorden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor