Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwerftocht van de wulp

  •  
14-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Niet alle dieren en planten hebben baat bij de vernatting van de Drentsche Aa, die vanaf de jaren tachtig in gang is gezet. Het ontstaan van nieuwe, natte gebieden bleek slecht nieuws voor de wulp. De grote steltloper nestelden graag rondom de natuurlijke beken in de Drentsche Aa, maar die plekken werden te nat en dus begon de zwerftocht van de wulp. Op zoek naar de droogte.

Al snel kwamen de vogels terecht in agrarische gebieden. Op hooggelegen akkers, ook in de Drentsche Aa. Maar dat is niet zonder gevaren. De wulpen en hun eieren zijn een makkelijke prooi voor roofdieren of zijn snel slachtoffer van machinale bewerking van het land.

Kuikens van de wulp

En dus moet het broedsucces omhoog, vond ook Henk Jan Ottens van Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels. Hij bedacht een systeem om de nesten te beschermen. Allereerst moeten de nesten worden gelokaliseerd. Regelmatig trekt hij daarom het veld in op zoek naar de kwetsbare nesten. Zodra de nesten gevonden zijn bouwt hij met een stroomdraad een hek om het nest zodat de roofdieren geen toegang tot het nest hebben en boeren weten waar de nesten precies liggen. Gelukkig tolereert de wulp de stroomdraden en hupt er eenvoudig overheen.

Als laatste installeert Ottens kleine zendertjes op de kuikens van de wulp. Het lijkt erop dat de maatregelen zijn vruchten afwerpen, omdat het broedsucces stijgt. Maar, de wulp is nog niet gered.

Vroege Vogels ontdekt de Drentse Aa, vrijdag 15 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!

Meer over:

drentse aa, wulp
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.