Wat zwemt daar? Fred van der Tak filmde eind februari deze groep zwemmende edelherten in de Oostvaardersplassen! Edelherten zijn namelijk hartstikke goede zwemmers. In 2022 waagde een groep al de oversteek van het Leuvenumse Bos naar de Randmeerbossen, waar nu ook edelherten te vinden zijn.
Bij edelherten denken de meeste mensen aan de bronsttijd, die in de herfst plaatsvindt. Alles draait dan om de voortplanting. Buiten de bronsttijd is het leven van het edelhert heel anders. De mannetjes, die elkaar in de herfst niet konden uitstaan, leven nu samen in kleine roedels. Ze werken aan hun fitheid en stoeien met elkaar om in te kunnen schatten wie er in de bronst de grootste concurrent zal zijn.
Koningen van het bos in vergadering
© Fotograaf Edward van Bakkum
De vrouwen leven in grotere groepen. Vanwege de veiligheid, maar ook omdat ze matriarchaal leven. De oudere dieren staan bovenaan de hiërarchie. Zij weten waar voedsel en water te vinden is. De kalfjes groeien op in de vrouwenroedel, maar worden op basis van hun geslacht verschillend behandeld. Mannelijke kalfjes krijgen de vettere melk, zodat ze snel groot en sterk worden. Als hun gewei begint te groeien verlaten ze de vrouwenroedel. De vrouwelijke kalfjes worden langer verzorgd.
In Flevoland kon je tot een paar jaar geleden alleen nog edelherten vinden in de Oostvaardersplassen. Plots doken er wat onverwachte gasten op in de Randmeerbossen; een groepje edelherten. Uit de Oostvaardersplassen kwamen ze niet, daar staat een goed hek omheen. De edelherten komen van de overkant van het water, uit het Leuvenumse bos. Een groepje moedige herten heeft de oversteek over de randmeren gewaagd.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.