Woest zwaaiende mensen op een terras die een geel-zwart insect willen verjagen maken zich vaak druk om niks. Het kan zomaar zijn dat ze naar een zweefvlieg staan te zwaaien. Dat zijn namelijk perfecte imitators van stekende insecten zoals bijen, wespen en hommels.
Veldgids voor zweefvliegen
Sander Bot is de zweefvliegdeskundige van Nederland en hij neemt Menno mee naar een grasland aan de Hunze. Samen met de Belgische Frank van de Meutter heeft Sander de eerste zweefvlieggids van Nederland samengesteld. Er zijn 350 soorten zweefvliegen in Nederland en die staan allemaal in dit boekwerk.
Perfecte vermomming
Zweefvliegen leven van nectar uit bloemen en zijn volkomen onschuldig. Om zichzelf te beschermen tegen vogels vermommen ze zich als insecten die wel kunnen steken. Een prachtig staaltje evolutie. Menno en Sander vinden zweefvliegen die lijken op wespen, bijen en hommels.
Zweefvliegen langs de Hunze
Jaren geleden was het Hunzedal veelal landbouwgebied, en dat is “een woestijn te noemen voor zweefvliegen” volgens Sander. In landbouwgebied vind je vaak maar één soort zweefvlieg. Op een aardappelakker zit alleen maar de soort zweefvlieg die zich heeft gespecialiseerd in leven op de aardappel, en verder niks. Terwijl in een bloemrijk grasland, bij moeras en beek in de buurt, je rustig vijftig soorten kunt vinden. Het leefgebied voor zweefvliegen is er dus enorm op vooruit gegaan in het Hunzedal.
Vroege Vogels in het Hunzedal, vrijdag 18 oktober vanaf 19.35 uur op NPO 2