Een zeldzame zwarte ibis foerageert langs de oevers van de IJssel. Schepen varen vlak langs waardoor de vogel en filmer Doorenbos worden opgeschrikt door een boeggolf.
Bij een ibis denk je toch eerder aan zuidelijke gebieden. Toch komt er een ibis voor in Nederland, de zwarte ibis. Hij wordt sinds 1999 zelfs niet meer als dwaalgast gezien, maar als inheemse Nederlandse soort. De ibis behoort tot dezelfde familie als de lepelaar, Threskiornithidae. Probeer dat maar eens in één keer goed uit te spreken!
De zwarte ibis dankt zijn naam aan zijn overwegend zwarte verenkleed. De veren kunnen echter een iriserende glans vertonen, variërend van paars tot groen, vooral in goede lichtomstandigheden. De snavel is naar beneden gebogen en heeft een roodachtige tint.
In de 20e eeuw werd de zwarte ibis regelmatig waargenomen als een zeldzame bezoeker in Nederland. Vanaf het eind van de jaren 1980 is het aantal waarnemingen echter aanzienlijk toegenomen. Deze toename in waarnemingen wordt mogelijk veroorzaakt door uitbreiding van de populaties in Frankrijk en Spanje. Toch meldt BirdLife International een wereldwijde afname van de populatie door de afname van natte natuurgebieden.
Meer over:
zwarte ibisMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.