Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte dwergmeerval mogelijk volgende invasieve exoot

  •    •  
04-08-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
37854 keer bekeken
  •  
tempImageAe5ltN

De zwarte dwergmeerval is ongeveer 100 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd en is recent toegevoegd aan de unielijst exoten van het ministerie van -toen nog- LNV. Dat betekent dat deze kleine zwarte meerval zomaar de volgende problematische exoot zou kunnen worden. Kenniscentrum RAVON houdt, met behulp van vrijwilligers, een vinger aan de pols.

Kleine zwarte meerval

De zwarte meerval blijft kleiner dan onze inheemse meerval. Ook is hij te herkennen aan zijn zwarte kleur en grote hoeveelheid bekdraden. "Ze hebben er acht, waarmee ze de boven aftasten op zoek naar voedsel." legt Mick Vos, projectleider bij RAVON uit. "Eigenlijk best een mooi visje, jammer dat hij uit Amerika komt."

IMG_3707 groot

Mick Vos van RAVON

© Vroege Vogels

Zorgenkindje

De plaatselijke poelenwerkgroep van de IVN Gemert-Bakel maakt zich zorgen. "We zien hier steeds meer exoten. Soms vissen we ze in grote getale op." zegt Hans van Berlo, met zijn schepnet in de hand. "Wij maken ons daar wel zorgen over, of er nog plek is voor onze inheemse vissen." Het vermoeden leeft dat deze exoot een bedreiging is voor inheemse vissen. "Ze kunnen heel goed tegen warm water en verontreiniging. Ze verstoppen zich in de modder bij droogte. Wanneer andere vissen bezwijken blijft deze vis wel bestaan." Of deze vissen echt een bedreiging zijn voor de natuur moet komende jaren middels monitoring duidelijk worden.

IMG_3681 groot

Zwarte dwergmeerval

© Vroege Vogels

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor