Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwanenbroeders, faunatunnels en alle overige onderwerpen

  •    •  
06-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
656 keer bekeken
  •  
zwaan

Knobbelzwaan

© Fotograaf: Jeanet1

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 6 november 2022. Luister ze terug op de volgende startpunten:
10:55 - Goudhaantjes weer volop te zien… en te horen
44:50 - Zwanenbroeders
1:05:30 - Faunatunnels Naardermeer Intro
1:10:55 - Faunatunnels Naardermeer Vervolg
1:48:50 - Wormmaan van Mariken Heitman
2:10:50 - Piepschuim maakt klimaattheater

Faunatunnels Naardermeer

Van ringslangen tot spinnen: dieren gebruiken de nieuwe faunapassages onder het spoor bij het Naardermeer volop. Wat betekent dit voor de natuur in het natuurgebied? We praten erover met boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten en met Teun Smink, ecoloog bij bureau Altenburg en Wymenga.

Vos bij faunapassage

Vos bij faunapassage

© Teun Smink

Wormmaan

Na haar boek Wateraap won Mariken Heitman dit jaar de Libris Literatuur Prijs met haar tweede boek: Wormmaan. Een boek waarin dit keer grond en groenten een grote rol spelen. Een betere plek dan een moestuin was er dus niet voor verslaggever Merlijn Schneiders om met haar af te spreken...

1 Mariken Heitman, auteur

Mariken Heitman

© Merlijn Schneiders

Zwanenbroeders

Het is volgens velen een mysterieuze vogel: de zwaan. Dat is dan ook de reden, dat zwanen al eeuwen worden omschreven in sprookjes, mythen en verhalen. Ook in hogere kringen spreekt de zwaan al eeuwen tot de verbeelding. Waarom? Dat lees je in het boek ‘Zwanen, veertig cultuurhistorische verhalen’. Onze verslaggever Pleun Aarts reist met de schrijver naar het zwanenbroedershuis in Den Bosch, waar de zwaan al sinds 1483 op een voetstuk wordt geplaatst.

wit-zwaan

© Fotograaf: riverpiker

Goudhaantjes weer volop te zien… en te horen

In het najaar komen ze in groten getale vanuit Scandinavië naar Nederland: de goudhaantjes. Kleine, mosgroene vogeltjes met een gele streep over de kruin met twee zwarte zijbanen. Ze trekken dus de zee over en dan vind je ze ook als eerste op de Waddeneilanden en langs de kust. Maar ze komen in heel het land voor, voornamelijk tegen in gemengde bossen, dus waar behalve loofbomen ook naaldbomen staan, en vaak dan met wat ondergroei. En ze maken een hoog, ijl geluid: hun contactroepjes.

goudhaan_01.jpg

Piepschuim maakt klimaattheater

Hoe breng je de urgentie van de klimaatcrisis onder de aandacht bij een breed publiek? Dat kan je als activist doen door je ergens aan vast te plakken of ergens soep over te gooien, maar theaterduo Piepschuim maakt er theater van. Volgens Cor Burger en Robbert Koekkoek slaat de boodschap vanuit de wetenschap kennelijk niet aan. Het duo, bestaande uit Cor Burger en Robbert Koekkoek, trekt de theaters langs met hun programma ‘Buiten de lijntjes’.

Theaterduo Pieposchuim
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.