Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwaluwen, schildpadden, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
15-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
20200424_ZG_boerenzwaluw

Boerenzwaluw in het botenhuis

Al weken vliegen ze om onze oren. De zwaluwen die nestelen in het Naardermeer gebied. De boerenzwaluwen zijn al jarenlang kind aan huis in Naarden. Ze broeden jaarlijks in het botenhuis van Natuurmonumenten. Maar hoe gaat het met ze in dit tot nu toe extreem droge voorjaar? We horen het zondag van boswachter en vogelexpert Luc Hoogenstein.

Fenolijn 035-6711338

hoornaar_03.jpg

Hoornaar

© Fotograaf: R.B.rb.rb

De eerste hoornaars, het 24-stippelige lieveheersbeestje, heel veel bloeiende orchideeen, een geroofd nest van de kleine bonte specht en paaiende karpers. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder ook nog een melding van een boterbloempje, maar dan niet de bekende bloem. Ook elkaar het hof makende egels, spreeuwenkuikens en een paapje. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn

Hut voor de oeverzwaluw

Oeverzwaluwwanden staan op veel plekken in Nederland, maar relatief nieuw is de oeverzwaluwhut: een schuurtje met nestkasten als het ware. Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude plaatste er een in een natuurgebied net buiten Leiderdorp en het is een doorslaand succes. 
Oeverzwaluwhut

Oeverzwaluwhut van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude

© Jeannette Parramore

Stellingwarver voegelnamen

Wat is een kniezebikkertien? Of een rooie kopduiker? En wie is Jelle regen? Het zijn vogelnamen, maar dan in het Stellingwerfs. Dit taalgebiedje ligt in Friesland, op de grens van Drenthe en Overijssel. En de vogelnamen hier zijn anders dan in al deze provincies. In 2012 verscheen zelfs het ‘Stellingwarver Voegelboek’. In de uitzending krijgen we een stoomcursus Stellingwerfs van natuurfilmer en vogelaar Ruurd Jelle van der Lei. Hij werkte mee aan de natuurfilmserie Wad, die momenteel wordt uitgezonden op tv.
koek_theodewild

Koekoek spreidt zijn vleugels

© Theo de Wild

Altijd thuis - schildpadden

Het zijn eigenlijk allemaal “ontsnapten gevangenen”, de zoetwaterschildpadden die we in Nederland in het wild aantreffen. Ooit met miljoenen verkocht aan mensen die zo’n klein leuk kleurig schildpadje wel zagen zitten als huisdier. Maar bij het groeien van het dier spijt kregen van hun aankoop. Een van de manieren om af te komen van hun huisdier was om de schildpad naar de dichtstbijzijnde vijver te brengen en daar los te laten. Een groot deel van de afgedankte schildpadden bleef in leven en zwemt nu rond in onze natuur.
roodwangschildpad_FrancinaD_240310.jpg

Lettersierschildpad

De belangrijkste soorten die in ons land voorkomen zijn de roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans), geelbuikschildpad (Trachemys scripta scripta) en geelwangschildpad (Trachemys scripta troostii), alle drie ondersoorten van de lettersierschildpad (Trachemys scripta spp.). Maar ook de zaagrugschildpad (Graptemys pseudogeographica) is te vinden in onze zoete wateren.

Oproep: zoek de schildpad

Om te weten om hoeveel schildpadden het gaat in Nederland roept RAVON (kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen) iedereen op om schildpadden te melden. Omdat het dieren zijn die hier van origine niet thuis horen is het van groot belang dat duidelijk wordt hoeveel schildpadden er in ons land leven en of dat er door voortplanting ( waar tot nog toe geen sprake van is) ook meer worden. Voor meer informatie kunt u hier klikken. Kunt u meedoen met het onderzoek !
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor