Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuurstofgebrek verstikt bodem Grevelingenmeer

  •  
12-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
dode krab

© foto: veryfunnyindeed

Door zuurstofgebrek zijn de afgelopen maanden opnieuw grote aantallen zeedieren doodgegaan in het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Dat zegt de stichting Anemoon, een organisatie die opkomt voor het leven in zee en brak water, in Trouw.
Door het ontbreken van stroming en het opwarmen van het zeewater is op grotere diepte een ernstig gebrek aan zuurstof ontstaan. Duikers noemen het onderwatergebied nabij Den Osse een ‘deathzone’, omdat de bodem er bezaaid ligt met dode wormen, zeeanemonen, schelpdieren en krabben.

Water mengt niet

Ook meldt Stichting Anemoon op Nature Today dat het al jaren slecht gaat met de leefomstandigheden in het Grevelingenmeer. De getijdenstromingen zijn verdwenen door de aanleg van de Grevelingen- en Brouwersdam. Wanneer in de zomer het water opwarmt ontstaat er daardoor een zogenaamde springlaag of thermocline. Dat is een scheidingslaag in het water waarbij het warme water aan het oppervlak niet meer mengt met het koude water op de bodem. Op die manier wordt er geen zuurstof meer van boven naar beneden verplaatst. Onder de circa 10 meter diepte ontstaat en zuurstoftekort waardoor de dieren die niet kunnen vluchten, sterven.
Bron: ANP, Nature Today, Stichting Anemoon
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.