Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuivering haalt resistente bacteriën niet uit afvalwater

  •  
06-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Waterzuivering Antwerpen

© Waterzuivering Antwerpen Zuid. Bron: Annabel - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

In bijna al het afvalwater dat in Nederland na zuivering weer in het oppervlaktewater terecht komt, zitten resistente bacteriën. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Resistentie

De resistente bacteriën komen meestal via mensen die antibiotica slikken in het riool terecht. De bacteriën zijn een groeiend probleem voor de volksgezondheid, omdat bestaande antibiotica niet werken tegen infecties met deze bacteriën. Als de resistente bacteriën in het oppervlaktewater belanden, kunnen bijvoorbeeld zwemmers besmet raken.

Zuivering

Om de opkomst van de resistente bacteriën tegen te gaan, wordt de zuivering van het rioolwater steeds verbeterd en stimuleert de overheid om het antibioticagebruik terug te dringen. Toch vindt het RIVM deze maatregelen niet voldoende, en adviseert het instituut om nieuwe zuiveringstechnieken te gebruiken om de bacteriën er effectief uit te filteren. Ook wil het RIVM dat er aanvullend onderzoek wordt gedaan naar het effect van dit 'vervuilde' water op de volksgezondheid.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor