Dat het slecht gaat met de insecten in ons land, dat verschijnt bijna dagelijks in het nieuws. Maar gelukkig gaat het met sommige soorten insecten in bepaalde gebieden nog wel goed. Bijvoorbeeld in Kennemerland waar in totaal veertig soorten libellen leven.
Atlas
Het werd dus tijd voor het vastleggen van al dit natuurschoon. Piet Veel, oud beheerder van het gebied en groot kenner van dit duin en laagveengebied, schreef er een atlas over: '
Libellen in Zuid-Kennemerland’
. Veel was verrast te ontdekken dat het juist goed gaat met de libellen in Zuid-Kennemerland. In totaal brachten de vrijwilligers veertig soorten in kaart, waaronder enkele dwaalgasten die een enkele keer zijn gezien. De afgelopen tien jaar zijn er negen soorten nieuw verschenen. Niet één soort verdween.
Waterkwaliteit
Piet Veel en Dick Groenendijk (duin-ecoloog bij beheerder van het gebied PWN) weten waarom het zo goed gaat met de libellen op deze plek: ,,Het is voor een deel verklaren door de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater, en de verbetering van het beheer van de natuur in de stad. In de stadse grachten zie je weer planten als de waterlelie en de gele plomp. Libellensoorten van de laagveenwateren en het stedelijk milieu hebben daarvan ontzettend geprofiteerd.’’
Gevlekte witsnuitlibel
Maar ook het stopzetten van de waterwinning in 2003 heeft een positieve invloed gehad op de libellen. Daardoor zijn de duinen duinen flink nat geworden. Goed voor libellen die zich voortplanten in water. Ook de opwarming van de aarde zorgde voor nieuwe soorten zoals: de bruine winterjuffer, vuurlibel, gevlekte witsnuitlibel en smaragdlibel.