Zuid-Holland mag geen smienten schieten
• 22-12-2017
• leestijd 2 minuten
© Smienten, fotograaf: belterman
De Rechtbank Den Haag heeft 21 december geoordeeld dat smienten voorlopig niet mogen worden afgeschoten in Zuid-Holland. Vogelbescherming Nederland en de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakten bezwaar bij de provincie Zuid-Holland tegen het plan om 6500 smienten af te laten schieten. Smienten zijn eenden uit noordelijke streken die in ons land overwinteren. De aantallen van deze eend nemen al gedurende enkele decennia af.
Smienten en landbouw
De provincie Zuid-Holland besloot vorige maand tot het toestaan van het doden van smienten. Dit vanwege de schade die deze eendensoort aan de landbouw zou toebrengen. Tegen het afschieten van de eenden bestaat veel weerstand. Ruim tienduizend mensen stuurden protestmails naar provinciale staten om dit afschot te voorkomen. De bestuursrechter oordeelt nu dat de onderbouwing van het besluit van de provincie twijfelachtig is en afschieten de populatie smienten verder in gevaar kan brengen. Daarom mag er nu geen afschot plaatsvinden in afwachting van het verdere verloop van de bezwarenprocedure van de natuurorganisaties.
Populatie smienten afgenomen
Nederland is van internationaal belang voor overwinterende smienten. De populatie is echter na de eeuwwisseling fors afgenomen. Het is daarom volgens Vogelbescherming volstrekt onverantwoord smienten te doden. Begin december besloot de rechtbank in Noord-Holland een vergelijkbaar besluit tot afschot van smienten in die provincie te schorsen. Naast Vogelbescherming heeft ook de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, mede namens een groot aantal andere organisaties, bezwaar gemaakt tegen het besluit van de provincie.
‘Smienten deze winter veilig’
Ook de NMZH is opgelucht de smienten in Zuid-Holland deze winter in ieder geval veilig zijn. “Zuid-Holland zou trots moeten zijn op het feit dat deze mooie vogels bij ons komen overwinteren en hen een warm welkom moeten bieden in plaats van een schot hagel.”, aldus Susanne Kuijpers van de NMZH.
Bron: Vogelbescherming