De provincie Fryslân wil meer werk maken van de zorgplicht die boeren hebben voor akker- en weidevogels als ze op het land aan het werk moeten. Voor ze gaan mesten of maaien, moeten ze kunnen aantonen dat ze onderzoek hebben gedaan naar nesten of kuikens. Gaat dit het verschil maken voor de weidevogels?
Beter laat dan nooit
"Eigenlijk had dit al vijftien jaar geleden moeten gebeuren", zegt Jos Hooijmeijer, die namens de Rijksuniversiteit Groningen het onderzoek aan weidevogels in Sudwest-Fryslân coödineert. "Iedereen die bij zijn werk met de natuur te maken heeft, moet daar rekening mee houden. Zo hebben aannemers en wegenbouwers een gedragscode afgesproken dat ze bulten zand waar oeverzwaluwen in broeden tot na het broedseizoen laten liggen. Maar tot nu toe heeft boerenorganisatie LTO nooit zo'n gedragscode voor werk op het boerenland willen afspreken."
Eigenlijk had deze maatregel al vijftien jaar terug moeten worden genomen
Jos Hooijmeijer, weidevogelonderzoeker Rijksuniversiteit Groningen
De Friese gedeputeerde Douwe Hoogland heeft nu een voorstel naar de Staten gestuurd, waarin hij voorstelt dat een boer moet laten zien dat hij of zij onderzoek heeft gedaan naar weidevogels voor er wordt geploegd, gemaaid of gemest. Dat onderzoek kan door mensen van een agrarische natuurvereniging worden gedaan, door zogeheten nazorgers, maar ook door de boer zelf wanneer die voldoende kennis van weidevogels heeft.
Symbolische waarde
"Als deze maatregel door de Staten wordt aangenomen, heeft dat vooral symbolische waarde", stelt Hooijmeijer. "De meeste boeren in goede weidevogelgebieden houden al rekening met nesten en kuikens. Het is vooral een signaal: we moeten de wet serieus nemen en weidevogels beschermen. Als je écht een groot verschil wilt maken voor de weidevogels is er meer nodig", benadrukt de onderzoeker. "Dan moet de landbouw echt structureel veranderen."
(tekst gaat verder onder de foto)
Duizenden grutto's boven de uiterwaarden van de Taag bij Lissabon
Ondertussen komt er ook goed nieuws voor onze weidevogels uit Portugal. Bij Lissabon zijn plannen voor een nieuw vliegveld, uitgerekend op de plek waar tienduizenden Nederlandse grutto's op hun trek uit het zuiden bijtanken. De aanleg van dat vliegveld heeft serieuze vertraging opgelopen, omdat de luchtvaartautoriteiten geen toestemming willen geven. Ondertussen bereiden natuurbeschermers ook nieuwe procedures voor om de milieuvergunning die de Portugese overheid al heeft afgegeven, aan te vechten. "Op zijn minst uitstel dus, nog geen afstel", concludeert Hooijmeijer, die ook veel onderzoek doet in Portugal.
Welkom Grutto
Om de aankomst van de eerste grutto's in Nederland te vieren, heeft het burgerinitiatief 'Kening' zondag een muzikaal welkom voor de vogel voorbereid. Op hun site vertellen ze er meer over.