Louise Vet in de tuin van het NIOO in Wageningen
© Jeannette Parramore
Zeg ‘Louise Vet’ zegt en je zegt ‘biodiversiteit’, want daar is zij al jaren het aansprekende boegbeeld van. Ze laat geen gelegenheid onbenut om het belang van biodiversiteit onder de aandacht van het grote publiek te brengen, of het nou in lezingen is, in mediaoptredens of in publicaties. Na haar pensionering drie jaar geleden is haar agenda alleen maar voller geworden, want Louise heeft een onstuitbare energie.
Prof. dr. Louise Vet is ecoloog en was twintig jaar directeur van het NIOO in Wageningen, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Onder haar leiding werd het prijswinnende duurzame NIOO laboratorium-kantorencomplex te Wageningen gebouwd (2009-2011), waarvoor zij in 2012 de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur kreeg. Bij haar afscheid als directeur ontving zij tevens van minister Carola Schouten de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Louise Vet is vooral bekend als voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteit, een beweging waarin natuurorganisaties, boeren, burgers, kennisinstellingen, overheden en bedrijven intensief samenwerken aan het ombuigen van biodiversiteitsverlies naar herstel, om zo een systeemverandering te realiseren. Een week geleden nog deed zij in een openbare brief aan Remkes een dringend verzoek om al deze partijen te betrekken in het zoeken naar oplossingen voor het stikstofprobleem.
Als voormalig lid van de commissie Remkes werkte zij ook mee aan het rapport ‘Niet alles kan overal’, gebaseerd op een brede onderbouwde consensus vanuit de wetenschap mbt de stikstofproblematiek. Dat er ook wetenschappers zijn die deze inzichten in twijfel trekken veroorzaakt veel ergernis en was reden om een opiniestuk te schrijven, dat door de media flink is opgepakt. “Remkes advies staat als een huis, maar er wordt wéér aan getrokken, het is een herhaling van zetten. Dat er hoogleraren zijn die twijfel zaaien is niet alleen ergerlijk, maar het wordt ook onmiddellijk opgepakt door partijen die daar baat bij hebben. Het stuk is echt een noodkreet, er moet nú iets gebeuren”
Louise Vet verwierf internationale bekendheid met haar fundamentele onderzoek aan multitrofe interacties (interacties die verder gaan dan die tussen planten en planteneters, immers een planteneter wordt weer gegeten door een vleeseter die weer wordt gegeten door een andere vleeseter), kennis die van belang is voor de verduurzaming van agro-ecosystemen.
Vet is lid van de KNAW en ontving verschillende internationale prijzen zoals de Engelse Rank Prize for Nutrition. In december 2017 ontving zij de hoogste eer van de British Ecological Society. Dit 'Honorary Membership' erkent uitzonderlijke bijdragen op internationaal niveau aan het vergaren, communiceren en uitdragen van ecologische kennis en oplossingen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.