Waar leven witkonten, bruinruggen of roodkonten? We hebben het hier niet over apen, maar over categorieën hommels. EIS Kenniscentrum Insecten organiseert dit weekend
een hommelnestzoekactie
. De belangrijkste vraag bij deze telling: Waar is dat nest?
De meeste hommels nestelen in de grond, bijvoorbeeld in een oude muizengang. Maar er zijn ook hommels die een nest maken in ruige vegetatie of die een nestkastje van mezen gebruiken.
Bruinrug, rood- of witkont
De zes algemene soorten zijn in drie groepen verdeeld: de bruinruggen, rood- konten en witkonten. Onder de witkonten vallen bijvoorbeeld de aardhommel, de tuinhommel en de veldhommel. Terwijl de steenhommel en weidehommel typische roodkonten zijn.
Hoe tel je hommelnesten?
Iedereen kan meedoen! In het weekend van 7-8 juli ga je bij lekker weer in de tuin zitten. Je kijkt dan een half uur lang een stuk van ongeveer 6 vierkante meter af en let daarbij op de hommels. Als je de hommels vaak in een bepaalde hoek ziet verdwijnen kan je daar wat dichterbij gaan staan. Wie weet ontdek je wel een hommelnest. Bij een in Engeland uitgevoerde telling bleek dat op deze manier ongeveer een kwart van de mensen een hommelnest ontdekte. Als je een nest ontdekt probeer dan te achterhalen welke soort het is d.mv. de zoekkaart en geef je waarneming door via onderstaand formulier.
In hommelnesten leven ook allerlei andere dieren. Het gaat daarbij deels om parasieten maar ook om dieren die samenleven met hommels. EIS Kenniscentrum Insecten is tevens benieuwd naar welke dieren in hommelnesten zijn te vinden en willen daarom graag een aantal nesten verzamelen.