Met man en macht wordt op de Sallandse Heuvelrug de laatste Nederlandse populatie korhoenders in stand gehouden. Hoewel Nederlands… de laatste jaren worden in Zweden gevangen korhoenders bijgeplaatst. Grootste probleem is dat de kuikens, die voor hun voedsel afhankelijk zijn van insecten, het niet redden. Dat heeft te maken met o.a. de stikstofproblematiek, waardoor bepaalde planten waar de insecten op leven, er bijna niet meer zijn.
Om het nog ingewikkelder te maken worden eieren en jongen van het korhoen (en andere grondbroerders als de nachtzwaluw) ook geroofd door havik, vos en waarschijnlijk ook steen- en boommarters.
Wat doet de boommarter?
Boommarters zijn beschermde dieren en kunnen dus niet bejaagd worden. Daarom zijn biologen nu bezig het gedrag van de boommarter op de Sallandse Heuvelrug te onderzoeken. Waar komt ie? Wat voor terrein beweegt ie zich in? Want als je dat weet kun je misschien maatregelen in het terrein nemen om de kans dat een boommarter een korhoennest vindt, te verkleinen.
Jaap Mulder en Paul ten Den hebben drie boommarters in het gebied voorzien van een logger met zender. Elke 5 minuten wordt met gps vastgelegd waar de boommarters zih bevinden. Met de gegevens kunnen de gangen van de marters feilloos worden nageplozen: de Sallandse Heuvelrug gezien door de ogen van een boommarter.