De koolmees is een van de eerste vogels die in de winter alweer begint met zingen. 'Roepen' doen ze het hele jaar door wel. Harry Brummelhuis filmt dit individu in de Engbertsdijksvenen. Die verschillende roepjes zijn voor onderzoekers trouwens vaak nog interessanter dan de zang. Er zit veel meer informatie in! In het vroege voorjaar doet een vrouwtje bijvoorbeeld de bedelroep na van de kuikens. Daarmee test ze de mannetjes, of die wel goed reageren op het geluid van hongerige kuikens.
De koolmees is een van de meest voorkomende zangvogels van Nederland. Het is een standvogel en hij brengt de winter dus ook door in ons land. In strenge winters komen mezen uit Scandinavië en Oost-Europa in grote aantallen het vaak zachtere weer in Nederland opzoeken. Soms trekken ze zelfs nog zuidelijker.
© Fotograaf: karelbuitenkamp
Als je goed oplet zie je ze af en toe; groepjes met jonge koolmezen. Deze koolmezen hebben nog niet zo’n felgele borst als hun ouders, maar al wel de kenmerkende tekening. Pa en ma koolmees zijn vaak in de buurt en druk in de weer met hun jongen. Naast dat de oudervogels ze nog voeren, leren ze hun jongen ook wat gevaarlijk is en waar je eten kunt vinden. Na twee weken is het echter aan de jonge koolmezen om op eigen benen te staan. Dat de koolmezen na twee weken nog niet alles geleerd hebben blijkt wel uit hun sterftecijfers; 60% wordt niet ouder dan 10 weken.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.