Opnieuw is bij bijen in Drenthe de besmettelijke ziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Het ministerie van Economische Zaken liet maandagavond weten dat de betreffende bijenvolken in Exloo worden geruimd.
Ruimen en vervoersverbod
Begin juni werd de ziekte al vastgesteld bij diverse bijenvolken van een imker in Drenthe. Die werden ook geruimd in verband met besmettingsgevaar en er werd een vervoersverbod van dertig dagen ingesteld in een straal van 3 kilometer rond de bijenkasten. Zo'n verbod geldt nu ook rond Exloo. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op dat verbod.
Amerikaans vuilbroed
De ziekte treft de larven van de honingbij en heet Amerikaans vuilbroed. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen van deze bacterie zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.
Volgens voorzitter Wouter Schouwstra van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging zijn er 10.000 mensen in Nederland die zich bezighouden met het houden van bijen. Onder hen zijn er maar een paar die ervan leven, en die hebben honderden bijenvolken. Een volk telt zo'n 40.000 bijen, veel mensen hebben tientallen volken.
Ziekte beter onder controle
De afgelopen jaren werd Nederland vaker getroffen door een uitbraak. Volgens Schouwstra gaat het om een erg besmettelijke ziekte. “Ik denk dat Nederland gemiddeld eens per jaar wordt getroffen. Maar we zijn beter geworden in hygiënisch werken en om bij een uitbraak snel passende maatregelen te nemen.
In België en Duitsland gebeurt dat minder.” Dat de recente uitbraken op niet al te grote afstand van Duitsland werden vastgesteld, is niet per se toeval. “Op bestuurlijk niveau zeggen we tegen elkaar dat dat ermee te maken kan hebben.”