Na 60 jaar terugkijken is het ook goed om het te hebben over de toekomst. Een van de opvallende ontwikkelingen de laatste jaren in de natuurwereld zijn de veranderende rollen van de natuurorganisaties. Mede onder druk, bezuinigingen en dalende ledenaantallen onstaan.
Ook neemt de aandacht voor veldbiologie in sneltreinvaart af. Volgens trekvogelecoloog en veldonderzoeker Theunis Piersma zegt dat iets over de veranderende rol van de Universiteit de laatste jaren.
In het laatste uur van de Jubileum uitzending een gesprek met directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuurfonds, hoogleraar Vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht Jelle Reumer, (ook scheidend directeur van Het Natuurhistorisch) en hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma.
Opmars van de fenologie
Vanaf 2001 brengt Vroege Vogels elke zondag een selectie van de waarnemingen op het antwoordapparaat van
de Natuurkalender.
Honderden luisteraars laten op onze fenolijn (035 - 67 11 338) weten wanneer in hun eigen achtertuin of directe omgeving planten in bloei komen, vlinders verschijnen of vogels vanuit hun overwinteringgebieden in Nederland aankomen. Vroege Vogels startte de Natuurkalender in 2001, samen met Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.Tijdens de jubileumuitzending praten we met hem over de opmars van de fenologie. Ook te gast, de beroemdste stem op de fenolijn, frater Willibrordus uit de Bilt.
Elke Vroege Vogels-luisteraar herkent z'n stem meteen in de Fenolijn: die van frater Willibrordus uit De Bilt. Al vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de frater één van de vaste wekelijkse bellers. Gespecialiseerd in planten, maar vooral in vlinders.
Het doel van De Natuurkalender is het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich in de natuur voordoen en van de veranderingen die daarin optreden.