© Rob Buiter
Nieuwe methoden om nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen lijken succesvol, stelt het EIS Kenniscentrum Insecten op de site NatureToday. Deze wesp is schadelijk voor de inheemse biodiversiteit en daarom is het belangrijk om hem goed te bestrijden. In opdracht van de provincie Limburg worden de nieuwe methoden uitgeprobeerd, om verdere verspreiding te voorkomen. Daarbij wordt onder andere een zendertje ingezet.
Een nest van de Aziatische hoornaar kan in het najaar tot 150 nieuwe koninginnen voortbrengen, die het jaar erop zelf weer nieuwe nesten kunnen stichten. De wesp is in opmars in ons land. Het is daarom noodzakelijk het nest met koningin en al te vinden en te verdelgen.
Daarvoor zijn verschillende methodes. Zo werd bij Voerendaal (Limburg) een nest gevonden met een zendertje (van 0,15 gram) dat aan de hoornaar (die zelf 0,39 gram woog) was bevestigd. Het apparaatje zendt een hoogfrequent signaal uit, dat is te ontvangen via een antenne. Daarop kon een nest worden gelokaliseerd.
Ook de inzet van de wiekpotmethode blijkt succesvol. Dat is een pot met lokstof. Een hoornaar die daarop afkomt, wordt gemerkt met een stift. Door tijdsmeting en richtingbepaling werd twee uur later een nest gevonden, 365 meter verderop.
Ook de provincie Noord-Brabant heeft zich aangesloten bij dit onderzoek naar nieuwe opsporingsmethoden.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.