Deze week in Zelf Geschoten: een springende ekster, een bonte specht met duidelijke rode broek, een jonge putter in de tuin en fazanten in de meidoorn.
Intelligente tuinvogel
De ekster is niet erg geliefd. De vogel wordt van oorsprong beschouwd als een ongeluksvogel. Eksters zouden zilver stelen en een negatieve invloed hebben op populaties zangvogels. Allebei niet waar, zo blijkt.
Eksters zijn geen dieven. Het zijn uiterst nieuwsgierige vogels, die blinkende objecten waarschijnlijk eens extra willen onderzoeken. Als ze verstoord worden tijdens hun onderzoek, kan het gebeuren dat ze met het object nog in hun snavel wegvliegen. Wetenschappers hebben nooit vast kunnen stellen dat eksters blinkende voorwerpen echt verzamelen. Ook het effect op zangvogelpopulaties blijkt verwaarloosbaar klein. Tijdens het broedseizoen voeden eksters wel eens eieren en jonge vogels van andere soorten aan hun eigen kroost, maar geen enkel wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zangvogelpopulaties om deze reden afnemen. Zangvogels vallen vaker ten prooi aan katten dan aan eksters.
Eksters worden ook wel eens schuin aangekeken vanwege het geluid dat ze maken: een felle schaterlach of rauw klinkende roep. Maar ze laten ook vaak van zich horen wanneer er een huiskat op de loer ligt, en zo is de ekster ongeveer de enige vogelsoort die een kat weet weg te pesten. Op deze manier redt hij geregeld andere zangvogels uit de klauwen van het roofdier.
Net als andere kraaiachtigen is de ekster een intelligente vogel. Kraaiachtigen kunnen zichzelf in de spiegel herkennen, een hogere hersenfunctie die tot nu toe bij geen enkele andere vogelsoort is gevonden, en ze zijn in staat om problemen op te lossen. Dit is goed te zien in het filmpje van Lidi de Boer waarin de ekster toch weer een manier vindt om bij het voer voor de kleinere vogels te komen.