Deze week in Zelf Geschoten: een zingende blauwborst, baltsende bergeenden, een jeneverbesbladwesp, een adderman in het gras en een groene specht die een andere vogel uit een nestholte jaagt.
Jeneverbesbladwesp
De larve van deze bladwesp leven alleen op de jeneverbes. De volwassen mannetjes hebben prachtig gekamde antennes. De volwassen vrouwtjes hebben deze antennes niet.
Achteruitgang jeneverbes
De jeneverbesbladwesp is waarschijnlijk een zeldzame soort in Nederland. Vermoedelijk zeldzaam, omdat deze soort slechts enkele weken in april en mei als volwassen insect leeft en vrij klein is. Het insect is dus lastig waar te nemen.
Ook is het leefgebied van de wesp aan het verdwijnen. Jeneverbes is op zijn natuurlijke standplaatsen in Nederland hard achteruitgegaan. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de dieren die van deze plant afhankelijk zijn, waaronder dus deze wesp.
Tuinen
Sittard is de enige vindplaats van de jeneverbesbladwesp onder de grote rivieren. Sandra Brennand ziet het insect al enkele jaren op de jeneverbes in haar tuin. Blijkbaar lukt het de wesp om zich te handhaven in zo’n omgeving. Dit kan wel eens de redding zijn voor deze soort als alle natuurlijke jeneverbesstruiken in ons land zijn verdwenen.